Η κρίση στα Ίμια, με την ολιγωρία της κυβέρνησης Σημίτη, οδήγησε στις Γκρίζες Ζώνες στο Αιγαίο και ουσιαστικά άνοιξε την… όρεξη στην Τουρκία, συνεχίστηκαν με τα διπλωματικά Βατερλό σε Μαδρίτη και Ελσίνκι.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, η οργή για τις λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις αλλά και το βάρος της απώλειας των τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, κυριαρχούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά επιχείρησαν να εξάγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα από την κρίση, να αναπροσαρμόσουν σχέδια και διαταγές, να δημιουργήσουν Μονάδες (Ζ΄ ΜΑΚ) ώστε να είναι έτοιμες για τις μελλοντικές κρίσεις.
Ένα από τα σημεία που επισημάνθηκε ως αδυναμία, ήταν τα άοπλα ελικόπτερα Agusta Bell AB.212 ASW του ΠΝ, με τον Στόλο να αναζητά εκ των έσω (Ελληνική Βιομηχανία Όπλων) λύση που θα επέτρεπε στο ελικόπτερο να φέρει αμυντικό οπλισμό. Άμεσα, τεχνικοί της ΕΒΟ στο εργοστάσιο του Αιγίου ανέλαβαν να σχεδιάζουν και να κατασκευάσουν έναν έστορα, ικανό να φέρει ένα πολυβόλο MG3 7.62Χ51 – που επίσης κατασκευάζονταν εκεί – ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για μια στοιχειώδη προστασία του προσωπικού.

Στο κείμενο που ακολουθεί, ο κ. Πάνος Αργυρόπουλος, ο οποίος εργαζόταν τότε στο εργοστάσιο της ΕΒΟ του Αιγίου – περιγράφει την διαδικασία ανάπτυξης και επιχειρησιακής λειτουργίας του έστορα, ο οποίος φέρει την ονομασία K.V.G – 96, προς τιμήν των τριών Ηρώων (Κarathanasis – Vlachakos – Gialopsos) που έπεσαν στα Ίμια το 1996:

ΙΜΙΑ 1996. ΑΙΓΙΟ 1997 K.V.G-96
Έστορας Πολυβόλου για Ελικόπτερα ΑΒ 212, K.V.G. – 96 ονομασία εκ των αρχικών των ονομάτων των τριών ΗΡΩΩΝ (Κarathanasis – Vlachakos – Gialopsos) Αφιερωμένη τιμής ένεκεν από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων στους τρεις Ήρωες της Νύχτας των Ιμίων!
Ο έστορας πολυβόλου αναπτύχθηκε από τεχνικούς της ΕΒΟ του εργοστασίου του Αιγίου αμέσως μετά τα Ίμια, Κατόπιν απαίτησης του Στόλου για να εξοπλίσει τα μέχρι τότε άοπλα ελικόπτερα ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού, σαν απόρροια ενός από τα άμεσα διδάγματα – μαθήματα των Ιμίων.
Τα Ανθυποβρυχιακά Ελικόπτερα BELL 212 του Π.Ν ομοιότυπα του μοιραίου ελικοπτέρου ΠΝ21 της νύχτας των Ιμίων πέραν του ανθυποβρυχιακού εξοπλισμού δεν διέθεταν κανένα αμυντικό όπλο μέχρι την κρίση των Ιμίων. Έτσι μετά τα γεγονότα εκείνα το Πολεμικό Ναυτικό πήρε την απόφαση να εξοπλίσει τα ελικόπτερα αυτά δίνοντας τους τη στοιχειώδη δυνατότητα αυτοάμυνας και απευθύνθηκε στην τότε Ελληνική Βιομηχανία Όπλων στο Εργοστάσιο του Αιγίου, ζητώντας της να σχεδιάσει και να αναπτύξει έναν στιβαρό όσο και εργονομικό έστορα ειδικού κράματος αλουμινίου υψηλής αντοχής επί των θυρών των ελικοπτέρων ώστε να τοποθετούνται επάνω του και να βάλουν, Πολυβόλα MG3 7.62Χ51 τα οποία επίσης παρήγαγε η ΕΒΟ! Η εμπειρία της ΕΒΟ σε αεροπορικό υλικό, περιορίζετο στην κατασκευή εξωτερικών δεξαμενών για τα μαχητικά MIRAGE 2000 και F16, και στη κατασκευή πυρομαχικών πυροβόλου 30.χιλ.

H εξ’ αρχής σχεδίαση και κατασκευή εξωτερικής βάσης/φορέα όπλου, ήταν μεγάλη πρόκληση. Η σχεδίαση έγινε αποκλειστικά από ομάδα τεχνικών του εργοστασίου του Αιγίου. Αποτέλεσμα: Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα γίνετε ο σχεδιασμός κατασκευάζεται το πρωτότυπο και ξεκινούν οι δοκιμές. Αρχικά δοκιμές εδάφους, ακολουθούν οι επιχειρησιακές δοκιμές με πυρά σε στόχους στην ξηρά και τη θάλασσα. Αεροδυναμική συμπεριφορά, ασφάλεια από περιορισμό τομέων βολής και απόρριψη καλύκων, εργονομία και ασφάλεια πολυβολητού, αντοχή υλικών κλπ, συνεχείς εξαντλητικής δοκιμές.

Πλήρης αποδοχή πρωτοτύπου χωρίς παρατηρήσεις
Έναρξη παραγωγής και παράδοση όλου του υλικού με εγκατάσταση σε όλα τα ελικόπτερα μέσα σε έξη μήνες! Κόστος υλικού λιγότερο από το μισό από αντίστοιχες χρεώσεις ξένων εταιρειών! Τις λίγες φορές που άφησαν την πολεμική βιομηχανία να δουλέψει μαζί με τις ΕΕΔ έγινε πολύ σοβαρή δουλειά.
Το σύστημα στήριξης πολυβόλου για Ε/Π 212 ονομάστηκε από την ΕΒΟ “KVG-96” και έτσι κωδικοποιήθηκε διεθνώς στην μνήμη των Ηρώων Καραθανάση, Βλαχάκου, Γιαλοψού!
Είχα την τύχη και την μεγάλη τιμή να είμαι ένας από αυτούς που δούλεψαν επάνω στους έστορες αυτούς στην κατασκευή τους στις φάσεις της συγκόλλησης τους!
K. V. G 96. (Κarathanasis – Vlachakos – Gialopsos). ΑΘΑΝΑΤΟΙ
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube