Λύση του Κυπριακού εντός του 2016, προαναγγέλει ουσιαστικά ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, δηλώνοντας ευθέως ότι μέχρι το τέλος της θητείας του “από τη μια θα έχουμε μια πατρίδα χωρίς διαίρεση και από την άλλη ένα σύγχρονο κράτος”.
Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Πολίτης” προσθέτει ακόμη ότι “η λύση του Κυπριακού είναι εφικτή εντός του έτους το οποίο διανύουμε” αν ξεπεραστούν οι δυσκολίες, κυρίως στο περιουσιακό, κι αν οι πλευρές καταφέρουν να προετοιμαστούν εγκαίρως για την εφαρμογή της λύσης από την πρώτη κιόλας μέρα.
Δηλώνει ακόμη ευχαριστημένος από την εμπλοκή της ΕΕ καθώς και από τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση το ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξει η λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος της θητείας του, λέει επί λέξει: “Εκείνο το οποίο ήθελα να πω είναι ότι ως το τέλος της θητείας θα παραδώσω ένα σύγχρονο κράτος. Περισσότερο αναφερόμουν στην εσωτερική διακυβέρνηση. Αλλά μιλούσα και για το εθνικό θέμα, και επειδή είναι η προσπάθεια, η επιθυμία και η επιδίωξη να βρούμε το συντομότερο δυνατόν λύση, υπονοούσα ότι μέχρι το τέλος της θητείας από τη μια θα έχουμε μια πατρίδα χωρίς διαίρεση και από την άλλη ένα σύγχρονο κράτος.
Αλλά το έχω πει κατ’ επανάληψη ότι, αν γίνει κατορθωτό να ξεπεράσουμε δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στις συνομιλίες, αλλά και από τεχνοκρατικής άποψης ολοκληρωθούν τα όσα πρέπει να διαλαμβάνει η λύση (είτε πρόκειται περί σύνταξης του Συντάγματος της ομοσπονδιακής πολιτείας, είτε των συνιστωσών πολιτειών, είτε τα θέματα που αφορούν την πρώτη μέρα εφαρμογής, τα χρονοδιαγράμματα, τον κατάλογο των διεθνών συμβάσεων και ούτε καθεξής), ναι, εγώ πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κατορθωτό το 2016 να έχουμε λύση. Το κλίμα είναι τέτοιο, η συναντίληψη που επικρατεί είναι τέτοια, οι συγκυρίες, ιδιαίτερα, είναι τέτοιες που, αν δεν τις αξιοποιήσουμε, ενδέχεται να ανατραπούν με την παράταση του χρόνου – και κανένας δεν θέλει παράταση χρόνου της παρούσας απαράδεκτης κατάστασης… “
Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον Ακιντζί, αναφέρεται σε σχέση εμπιστοσύνης που ” επιτρέπει να εκφράζουμε ελεύθερα τις σκέψεις, απόψεις, προβληματισμούς, ανησυχίες. Δηλαδή τι είναι εκείνο που ο ίδιος ανησυχεί, τι είναι εκείνο που εγώ ανησυχώ – και όταν λέω εκείνος και εγώ εννοώ τις κοινότητες που εκφράζει ο καθένας”.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Αναστασιάδης διευκρινίζει ότι κάποιοι “ισχυρίζονται ότι τάχα οι συνομιλίες οδηγούν σε συνομοσπονδία. Κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι συνομιλίες γίνονται μεταξύ δύο κοινοτήτων και είναι εδώ η διαφορά του κ. Ακιντζί από τον κ. Έρογλου. Τα συνιστώντα κρατίδια θα προέρχονται εκ του Συντάγματος, θα προβλέπεται δηλαδή η σύστασή τους από το Σύνταγμα. Δεν προϋπάρχουν, αλλά θα έλκουν την ύπαρξή τους από το Σύνταγμα”.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter