Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Εργαστηριακού Ελέγχου Πυρίτιδων και Εκρηκτικών Υλών της Εθνικής Φρουράς. Τα εγκαίνια του Κέντρου (Χημείου) που βρίσκεται στο Στρατόπεδο «Χρήστου Σαμάρα» στην Αθαλάσσα, τέλεσε ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης.
Το εργαστήριο αποσκοπεί στην παροχή αξιόπιστης και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών και ανεξάρτητων γνωμοδοτήσεων σε θέματα προμήθειας, αποθήκευσης και χρήσης πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών με σκοπό την προστασία της ασφάλειας των μελών της Εθνικής Φρουράς.
Ο εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί στο Χημείο το καθιστά ένα από τα λίγα στην Ευρώπη και προσφέρει τη δυνατότητα να εξελιχθεί μεσοπρόθεσμα σε Περιφερειακό Κέντρο για την ευρύτερη περιοχή, με την προοπτική ακόμα να υπάρξουν και συνεπακόλουθα έσοδα για το κράτος.
Η λειτουργία του Χημείου καθιστά σήμερα δυνατή την εξέταση, την παρακολούθηση και αξιολόγηση της σταθερότητας της πυρίτιδας των πυρομαχικών της Εθνικής Φρουράς πάνω σε σταθερή και συστηματική βάση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι τώρα τα πυρομαχικά ελέγχονταν από εργαστήριο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ), με μεγάλο κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία και με μεγάλη χρονική διάρκεια μέχρι την λήψη των αποτελεσμάτων, ενώ η αποστολή τους γινόταν σε περιορισμένες μόνο περιπτώσεις.
Σε ομιλία του στα εγκαίνια, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης υπογράμμισε ότι το Χημείο. αποτελεί μια αναγκαία και κρίσιμη υποδομή που έλειπε από την Εθνική Φρουρά.
Η μεγάλη τραγωδία του Μαρί τον Ιούλιο του 2011, σημείωσε, αποκάλυψε μεταξύ άλλων, με τον πιο οδυνηρό τρόπο, ελλείψεις και αδυναμίες σ’ ότι αφορά διαδικασίες αλλά και υποδομές που είναι απαραίτητες στο τομέα της ασφάλειας προσωπικού. Γι’ αυτό είπε και απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική στα ζητήματα της ασφάλειας του προσωπικού, που βρίσκονται, όπως τόνισε, «στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του Υπουργείου μας».
Έκτοτε ανέφερε ο Υπουργός, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όπως η υπογραφή συμβάσεων με εξειδικευμένες εταιρείες για την απόσυρση πεπαλαιωμένων και άχρηστων πυρομαχικών. Το 2014, σημείωσε, ολοκληρώθηκε η απόσυρση 1.800 τόνων επικίνδυνων και πεπαλαιωμένων πυρομαχικών μικρού και μεγάλου διαμετρήματος, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε νέος έλεγχος ασφάλειας στον κύκλο αποθήκευσης, διακίνησης και χρήσης των πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών από Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες, που κλήθηκαν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό.
Η διαδικασία αυτή, με καθιέρωση περιοδικών ελέγχων και μετάκληση ξένων εμπειρογνωμόνων θα συνεχιστεί, υπογράμμισε ο Υπουργός, και στο μέλλον. Υπέδειξε παράλληλα πως στο φετινό προϋπολογισμό έχουν συμπεριληφθούν κονδύλια που αφορούν στην κατασκευή εξεταστηρίου πυρομαχικών για τη διεξαγωγή δοκιμών και ελέγχων καταλληλόλητας των πυρομαχικών ενώ υπάρχει επίσης πρόβλεψη για την κατασκευή ακόμη πέντε νέων σύγχρονων αποθηκών πυρομαχικών.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Άμυνας, τόνισε ότι σταθερός μας στόχος είναι «να μειώσουμε το κίνδυνο όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε, πως ο κίνδυνος δεν μπορεί να επαλειφθεί εντελώς. Η χρήση πυρομαχικών πάντοτε θα ενέχει κινδύνους,» σημείωσε, υποδεικνύοντας πως και η λειτουργία του Χημείου μας «υπενθυμίζει πόσο σοβαρά και κρίσιμα είναι πάντοτε τα θέματα που έχουν να κάνουν με την άμυνα και την ασφάλεια αλλά και πόσο υπεύθυνος πρέπει να είναι ο χειρισμός τους».
Τέλος, εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Διευθύντρια του Γενικού Χημείου, Δρ. Κανάρη, η οποία, όπως είπε, επέδειξε έντονο ζήλο και ενδιαφέρον, αγκάλιασε το έργο αυτό και εργάστηκε άοκνα σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Άμυνας για την ολοκλήρωση του.
Στην τελετή χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, και η Διευθύντρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, Δρ. Πόπη Νικολαΐδου-Κανάρη.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter