Δύο νομοσχέδια και μια πρόταση ολοκλήρωσε πρόσφατα το Υπουργείο Άμυνας στο πλαίσιο υλοποίησης των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για μια πιο αποτελεσματική, ευέλικτη και οικονομική Εθνική Φρουρά. Όπως δήλωσε στη «Σημερινή» ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, τα δυο νομοσχέδια έχουν ήδη σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια, αφού εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση, μέχρι το τέλος του μήνα. Η πρόταση του Υπουργείου Άμυνας, συνέχισε, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται εντός των ημερών να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο, προτού αρχίσει να υλοποιείται.
Οι αλλαγές
«Με την πρόταση αυτή αλλάζουν πολλά στην Εθνική Φρουρά», τόνισε ο κ. Φωτίου. Όπως ανέφερε, η πρόταση στοχεύει στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, την εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κλείσιμο στρατοπέδων για καλύτερη επάνδρωση των υπολοίπων, όπως και κλείσιμο των τεσσάρων εκ των πέντε Λεσχών Αξιωματικών Εθνικής Φρουράς (ΛΑΕΦ), αφήνοντας σε λειτουργία μόνο εκείνη της Λευκωσίας.
Επιπρόσθετα, με βάση την πρόταση, τα στρατολογικά γραφεία θα μεταφερθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη. «Με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε προσωπικό και πόρους», είπε κ. Φωτίου. Παράλληλα, σημείωσε, προβλέπεται η αχρήστευση παλιών συστημάτων, η συντήρηση και η απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, σε βάθος συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. «Επιβάλλεται να κάνουμε αυτές τις αλλαγές.
Η Εθνική Φρουρά δεν μπορεί να στηρίζεται από το κράτος. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε ανέκαθεν και δεν προέκυψε πρόσφατα λόγω της κρίσης. Το κόστος της Εθνικής Φρουράς ήταν πάντοτε δυσανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους», επισήμανε ο κ. Φωτίου.
Περνούν από νομοτεχνικό έλεγχο
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τροποποίησης του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, που βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, ο Υπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο στοχεύει στην αναθεώρηση αναχρονιστικών θεσμών, οι οποίοι δυσκολεύουν τη λειτουργία του στρατεύματος. Συγκεκριμένα, αναθεωρούνται 30 περίπου θεσμικά κείμενα, κανονισμοί και νόμοι. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την τροποποίηση του περί ιεραρχίας κρίσεων, προαγωγών και αφυπηρετήσεων αξιωματικών Νόμου.
«Το νομοσχέδιο αυτό θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο εξέλιξης των αξιωματικών, όπου πλέον θα προάγονται οι καλύτεροι», ανέφερε ο κ. Φωτίου, για να προσθέσει: «Η πυραμίδα ανέλιξης θα ανοίξει. Αυτήν τη στιγμή δεν δίδεται κανένα κίνητρο σε έναν νέο αξιωματικό, καθώς μαζεύτηκε ένας μεγάλος αριθμός ανώτατων αξιωματικών».
«Να υπερτονίσω», πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, «τη σημαντικότητα της προσπάθειας αυτής, η οποία συμβάλλει στην ορθολογιστική αξιολόγηση των αξιωματικών και προβάλλει την αξιοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη, την πειθαρχία και την παραγωγικότητα. Προωθεί την ανέλιξη των ικανών και, ευτυχώς, υπάρχουν πολλά ικανά στελέχη».
«Με την έγκριση και εφαρμογή τους, αναμένεται να δομηθούν σύγχρονες και ποιοτικές Ένοπλες Δυνάμεις, με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και δυνατότητες, αλλά και με καταρτισμένο προσωπικό υψηλών ικανοτήτων. Επιπλέον, θα καλύψουν τον τομέα της ασφάλειας των διαβαθμισμένων πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στην Εθνική Νομοθεσία», πρόσθεσε ο Υπουργός Άμυνας. Αντίστοιχο νομοσχέδιο, σημείωσε, θα ετοιμαστεί και για τους υπαξιωματικούς και ΕΠΥ.
Μείωση της θητείας
Αναφερόμενος στο θέμα μείωσης της θητείας των εθνοφρουρών, ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι μέσα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς, με προϋπόθεση τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών, η μείωση της στρατιωτικής θητείας είναι εφικτή. «Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε. Είναι κοινά αποδεκτό ότι η θητεία είναι μεγάλη και η μείωσή της αποτελεί ουσιαστική αναγκαιότητα.
Μια τέτοια εξέλιξη, θα ήταν επωφελής τόσο προς τους ίδιους τους οπλίτες και τις οικογένειές τους, όσο και προς την κοινωνία και οικονομία της χώρας μας. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες που γίνονται για μείωση του φαινομένου της φυγοστρατίας». Ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη το πότε και πόσο θα μειωθεί η στρατιωτική θητεία.
Παράλληλα, όπως επισήμανε ο Υπουργός Άμυνας, έχει επαναξιολογηθεί το υφιστάμενο σύστημα Μοριοδότησης και Μεταθέσεων των εθνοφρουρών και έχει ετοιμαστεί πρόταση με εισηγήσεις, που θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. «Πρέπει και μπορούμε να προωθήσουμε ένα ακριβοδίκαιο σύστημα μεταθέσεων, το οποίο να προάγει τη δικαιοσύνη και, κατ’ επέκτασιν, την πειθαρχία. Γιατί ακριβώς άπτεται του ηθικού των οπλιτών, αλλά και της εμπέδωσης της εμπιστοσύνης στην κοινωνία μας», ανέφερε ο κ. Φωτίου.
Προωθείται η εμπλοκή ιδιωτών
Το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει και το θέμα εμπλοκής ιδιωτών σε βοηθητικές υπηρεσίες, κάτι που θα συντείνει στην εξοικονόμηση προσωπικού και πόρων. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάστηκε η δυνατότητα όπως το καθημερινό συσσίτιο για τις ανάγκες των Μονάδων και των Φυλακίων, παρασκευάζεται από τον ιδιωτικό τομέα. «Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά στο ΚΕΝ Πάφου, κατά την επόμενη κατάταξη των νέων οπλιτών μας τον Ιανουάριο, και τα αποτελέσματά του θα αξιολογηθούν ανάλογα.
Πάντως, μελετούμε και το ενδεχόμενο ενεργότερης εμπλοκής ιδιωτών και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στην τροφοδοσία καυσίμων των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς, στη συντήρηση οχημάτων και στη διαχείριση κάποιων Λεσχών Αξιωματικών, κατά ανάλογο τρόπο που γίνεται και με την Αστυνομία», κατέληξε ο Φώτης Φωτίου.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter