Τελέσθηκε τη Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 Εκδήλωση Μνήμης των ηρωικώς απόντων του 286 ΜΤΠ στη πλατεία Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπούτου του στρατοπέδου Μιχαλάκη Παρίδη στην Απλάντα. Η εκδήλωση περιλάμβανε τρισάγιο εις μνήμη των 14 πεσόντων του τάγματος και δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των 26 αγνοουμένων.
Ακολούθησαν ομιλίες από το Πρόεδρο του Συνδέσμου, τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαίδη, χαιρετισμός από τον κπρόσωπο στη ΔΕΑ Νέστορος Νέστορα . Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Κατά την εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι της πολιτείας, της ΕΦ και της ΕΛΔΥΚ, Συνδέσμοι Εφέδρων, οργανωμένα σύνολα, συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, συμπολεμιστές και φίλοι του Συνδέσμου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Σύνδεσμο με την ουσιαστική βοήθεια από την ΕΦ και ιδιαίτερα από το Δ/τη της μονάδας Ταγματάρχη.
Ομιλία Προέδρου Συνδέσμου Πολεμιστών 286 ΜΤΠ – 1974
“Για μια ακόμα φορά 41 ολόκληρα χρόνια από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, μαζέψαμε τις δυνάμεις μας και προσήλθαμε με πόνο αλλά και με περηφάνια στη πλατεία Αντιστράτηγου Γεώργιου Μπούτου από το Ναύπλιο. για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους ηρωικώς απόντες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού κατά τις μάχες εναντίων του βάρβαρου εισβολέα.
Σήμερα φέρνουμε στη μνήμη μας όλους τους 40 απόντες αδελφούς μας και προσευχόμαστε υπέρ αναπαύσεως της ψυχής τους και για τη διακρίβωση της τύχης όσων ακόμα αγνοούνται. Με ρίγος και συγκίνηση στρεφόμαστε προς τις χαροκαμένες μανάδες των αγνοουμένων μας που καρτερικά για 41 ολόκληρα χρόνια αναμένουν ένα μαντάτο για την τύχη των παιδιών τους.
Μαζί τους και εμείς οι παιδικοί φίλοι που πλάθαμε μαζί τα ατελείωτα όνειρα μας και που η μοίρα μας έφερε στο ίδιο πεδίο της μάχης για να αντιμετωπίσουμε το βάρβαρο εισβολέα. Κάποιοι από εμάς έπεσαν στο βωμό της ελευθερίας, κάποιοι χάθηκαν μέσα στον κουρνιαχτό της μάχης και της φωτιάς, κάποιοι από εμάς λαβώθηκαν βαριά και έμειναν ανάπηροι. Κάποιοι στο τέλος πιάστηκαν αιχμάλωτοι ανάμεσα τους οι 9 της κυράς Φροσύνης.
Το δράμα όμως των αγνοουμένων είναι το πιο μεγάλο και ο γολγοθάς ατελείωτος.41 χρόνια μετά και μετρούμε ακόμα 26 λεβέντες των οποίων η τύχη ακόμη δεν έχει διακριβωθεί. Ο χρόνος πέρασε , το μαράζι όχι. Η μια μετά την άλλη οι μανάδες μας εγκαταλείπουν τα κόσμια με το πικρό γιατί;
Η πλατεία αυτή που φέρει το όνομα του αείμνηστου διοικητή μας Γεώργιου Μπούτου, μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα αρχαίο ελληνικό θέατρο που σε αυτό λαμβάνει χώρα το δράμα του 1974. Αφιερωμένη στους 40 ηρωικώς απόντες του 286 ΜΤΠ καθώς και στο θρυλικό ήρωα της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Παρίδη.
Τιμούμε σήμερα τα σαράντα χαμένα παλληκάρια του 286 ΜΤΠ. Κάθε ένα από τα κυπαρίσσια που μας περιτριγυρίζουν αντιπροσωπεύουν και ένα από τους ήρωες μας. Σύμβολο του αναστήματος και της περηφάνειας του κάθε ήρωα μας. Τους ήρωες μας που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στις μάχες του Κοντεμένου, Καραβά, Λαπήθου, Αγριδακίου, Άγιου Ερμολάου, Σκυλλουρας , Φιλιάς, Άη Βασίλη.
Τα ονόματα τους ανάγλυφα πάνω σε λευκό μάρμαρο:
Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Μπούτος εκ Ναυπλίου
Ανθυπολοχαγός Χατζημάρκου Παντελής από τη Λευκωσία
Λοχίας Δημοσθένους Αντώνης από τη Κοντέα
Δεκανέας Γεώργιος Ανδρέου από την Άλωνα
Δεκανέας Χριστοφή Φοίβος από την Αγλατζιά
Στρατιώτης Ανδρέας Αριστοτέλους από τη Λεμεσό
Στρατιώτης Γεώργιος Μιχαήλ από το Γερόλακκο
Στρατιώτης Μάριος Φραγκέσκου από την Παλλουριώτισσα
Στρατιώτης Ανδρέας Ελληνας από το Πραστειό Μόρφου
Στρατιώτης Κώστας Καψοκάρτης από τα Λύμπια
Στρατιώτης Μάρκος Μάρκου από την Επτακώμη
Στρατιώτης Σωτήρης Αχιλλέως από την Ομορφίτα
Σήμερα έχουν προστεθεί ακόμα δύο ονόματα στο κατάλογο των πεσόντων τα οποία έχουν μεταφερθεί από το κατάλογο των αγνοουμένων μας. Αυτά των :
Δεκανέα Γεώργιου Δημητρίου από τη Ξυλοτύμπου και του στρατιώτη Κώστα Κωσταντίνου από το Καιμακλί.
Και οι δύο άξια τέκνα της πατρίδας. Και επέδειξαν ελληνικές αρετές, και οι δύο τίμησαν το 286 ΜΤΠ, και οι δύο τίμησαν το μαύρο μπερέ, και οι δύο τίμησαν τις οικογένειες τους.
Ο Δεκανέας Γεώργιος Δημητρίου όπου τα μαρτυρικά λείψανα του εντοπίστηκαν σε άσχημη κατάσταση επί του υψώματος Λαπάτσα βορείως του χωριού Σκυλλουρας, ήταν ο πρώτος αγνοούμενος της χαμένης διμοιρίας του ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη του οποίου εχει δικριβωθεί η τύχη. Κηδέψαμε τον αθάνατο ήρωά μας στις 22 Μαρτίου του 2015 στη γενέτειρα του Ξυλοτύμπου με τις οφειλόμενες τιμές που πρέπουν σε τέτοια παλληκάρια. Η μητέρα του Φανού, οι αδελφές του, οι ανηψιές του και συσσωμη ολόκληρη η Ξυλοτύμπου έδωσε το παρών της σε μια συγκλονιστική ιεροτελεστία που όσοι παρευρέθηκαν ουδέποτε θα την ξεχάσουν. Τραυματίας κατά την νυκτερινή επίθεση στο προγεφύρωμα , ο Γιώργος με νωπά τραύματα επέστρεψε στο πεδίο της μάχης για να πολεμήσει και να χαθεί με άλλους 22 συμπολεμιστές του 1ου Λόχου στις 15 Αυγούστου 1974.
Ο στρατιώτης Κώστας Κωσταντίνου από το Καιμακλί του οποίου τα μαρτυρικά λείψανα ανευρέθηκαν μετά από πληροφορίες Τ/Κ , σε ομαδικό τάφο δυτικά της Λαπήθου κηδεύτηκε στη γενέτειρα του το καιμακλί στις 7 Ιουλίου 2015 με τιμές ακόμα ενός πραγματικού ήρωα του 286 ΜΤΠ.
Ο Κώστας θεάθηκε για τελευταία φορά στις 6 Αυγούστου του 1974 να προσπαθεί να περισώσει το οπλοπολυβόλο μπρέν της διμοιρίας του πηδώντας στο κενό από το πρώτο όροφο κατοικίας στη Λάπηθο που μετατράπηκε σε πολυβολείο. Φαίνεται ότι υπέστη κάταγμα και δεν μπορούσε να συνεχίσει.
Όπως και το Δημητρίου το νεκρό ήρωα συνόδεψαν οι συμπολεμιστές του καθώς και τιμητικό απόσπασμα του 286 ΜΤΠ.
«Για μένα ήταν οι πιο συγκλονιστικές στιγμές της ζωής μου» δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής του 286 Ταγματάρχης Μάριος Αργυρού καθώς παρέδιδε τις σημαίες που σκέπαζαν τα μαρτυρικά λείψανα των δύο ηρώων μας στις δύο ηρωίδες μάνες Φανού και Αναστασία.
Έχουμε σήμερα μαζί μας το Μέλος της ΔΕΑ το κύριο Νέστορα Νέστορως ο οποίος θα μας δώσει στη συνέχεια τα νεώτερα για τις εργασίες της ΔΕΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους 26 αγνοούμενους του 286.
Με τη ΔΕΑ όπως και τη Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων έχουμε αναπτύξει μια στενή συνεργασία με τακτικές επαφές την οποία σκοπεύουμε να ενδυναμώσουμε μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου χαμένου συμπολεμιστή μας.
Έντιμε κύριε Υπουργέ. Η παρουσία σας εδώ σήμερα εχει ιδιαίτερη σημασία .Για μας είναι απόδειξη της αναγνώρισης της θυσίας των παλληκαριών του 286 καθώς και συνδρομή στο έργο του Συνδέσμου των επιζώντων πολεμιστών του 286 και σας εκφράζουμε την εκτίμηση μας. Ο Σύνδεσμος μας θα αναμένει συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μας τόσο για την επίτευξη των στόχων του Συνδέσμου όσων και στην επίτευξη του έργου της Εθνικής Φρουράς.
Ευχαριστούμε το Υπουργείο Άμυνας για την ανάληψη των εξόδων υπογειοποίησης του εναέριου ηλεκτρικού δικτύου πάνω από την πλατεία η οποία ήταν παράκληση μας για να δοθεί η ευκαιρία στα 40 κυπαρίσσια σύμβολο ιερό για τους 40 ηρωικώς απόντες μας όπως αναπτυχθουν προς το καταγάλανο ουρανό ελεύθερα και περήφανα. Ευχαριστίες οφείλουμε και προς το νέο διοικητή του 286 Ταγματάρχη Νεοκλή Χαραλάμπους για τη διοργάνωση της σημερινής τελετής καθώς και στο Ταγματάρχη της 1ης ΤΔ Σόλων Κασίνη που ανάλαβε το πρόσταγμα της σημερινής σεμνής τελετής. Ευχαριστίες στο Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τριμυθούντος κκ Βαρνάβα και το υπόλοιπο ιερατείο για τη τέλεση του τρισαγίου και τη δέηση για τους αγνοούμενος μας.
Απευθύνομαι τέλος στου αξιωματικούς και οπλίτες του 286 Λάβατε μέρος σε αυτή τη εθνική μυσταγωγία αφιερωμένη στους ήρωες του 286. Η κληρονομιά και το χρέος βαρύ. Καλείστε να συνεχίσετε την αποστολή του 286 και να νοιώθετε τη τιμή και τη περηφάνια να υπηρετείτε στο ηρωικό 286.
Κλείνω με ένα απόσπασμα από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων Εφήβων
«Αμυνώ δέ και υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών. Την πατρίδα δε ούκ ελάττω παραδώσω, πλείω δε και αρείω, όσης αν παραδέξωμαι»
Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter