Τις τελευταίες μέρες, δημοσιεύματα στον ημερήσιο κυπριακό τύπο πραγματεύονται συγκεκριμένη πτυχή του τροποποιητικού νομοσχεδίου στον περί Εθνικής Φρουράς νόμο του 2011, σε σχέση με την αποστολή της Εθνικής Φρουράς, που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Λαμβάνει χώρα δημόσια αντιπαράθεση κατά πόσο η Εθνική Φρουρά θα δύναται να εμπλακεί σε επιχειρήσεις καταστολής διαδηλώσεων ή ελέγχου βίαιων κοινωνικών αντιδράσεων.
Η αντίδραση του ΑΚΕΛ, διά του επίσημου εκφραστικού του οργάνου, δια αντιπροσώπων του, αλλά και δια της οργάνωσης νεολαίας του, σχετικά με την εν λόγω ασάφεια που ενυπάρχει στο κατατεθέν τροποποιητικό νομοσχέδιο, υπήρξε έντονη. Το ΑΚΕΛ ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση «θέλει τον στρατό να επεμβαίνει σε διαδηλώσεις», και ότι πρόκειται για ένα ακόμη «επεισόδιο στον κατήφορο του συντηρητισμού και του αυταρχισμού». Πέραν του ότι υπήρξε διάψευση εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου Άμυνας το οποίο ανέφερε ότι, σε ουδεμία περίπτωση προβλέπεται χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων για καταστολή διαδηλώσεων ή άλλων δημόσιων συμπεριφορών, όπως έκτροπα ή επεισόδια, η αντίδραση του ΑΚΕΛ είναι εκτός πραγματικότητας.
Είναι αδιανόητο να συντηρούνται στον δημόσιο διάλογο υπόνοιες και σκιές που σχετίζονται με τον ξεκάθαρο όρο εντολής της Εθνικής Φρουράς, που δεν είναι άλλος από τη συγκρότηση ισχυρής και αξιόμαχης αποτρεπτικής δύναμης έναντι στην τουρκική στρατιωτική απειλή. Να καταστήσουμε απολύτως σαφές ότι, ΜΟΝΟ σε περίπτωση κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης όταν και η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει οξεία κρίση ή εμπόλεμη σύρραξη, η αρμοδιότητα της αστυνόμευσης περνά από την εξουσία της Αστυνομίας σε αυτήν της Εθνικής Φρουράς.
Δεν γνωρίζουμε πού αποσκοπούν αυτές οι ανέξοδες και λαϊκίστικες τοποθετήσεις εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Το να αφήνονται υπόνοιες και σκιές σχετικά με δημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας, το καθεστώς πολιτικού ελέγχου και λογοδοσίας στο οποίο υπόκεινται, είναι απαράδεκτο και συνιστά συνειδητή υπονόμευση του ρόλου και των όρων εντολής της Δύναμης. Μόνο θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος – πλην ΑΚΕΛ – σχολίασε σε ήπιους τόνους το εν λόγω ζήτημα και ζήτησε όπως επανεξεταστεί και επαναδιατυπωθεί το επίμαχο λεκτικό του νομοσχεδίου. Τέτοια είναι η νοοτροπία που ενδείκνυται για αντιμετώπιση παρόμοιας φύσης λεπτών ζητημάτων που άπτονται του σκληρού πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. – ΠΗΓΗ
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter