Γράφει ο Γιάννης Νικήτας*
Απελπιστική είναι η κατάσταση που βιώνουν τόσο τα ακριτικά λιμεναρχεία του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων όσο και οι αστυνομικές διευθύνσεις δευτερευόντως αναφορικά με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Τα προβλήματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και η πολιτεία κωφεύει…
Μεγάλες ανεπάρκειες παρατηρούνται στις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με την φύλαξη και αστυνόμευση των συνόρων και οι οποίες είναι απόρροια ελλειμματικής πολιτικής των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Υπουργείου Αιγαίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως το σκάφος του Κλιμάκιου Ειδικών Αποστολών Μυτιλήνης για 1.500 ευρώ βγαίνει εκτός μάχης… Το πλωτό την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές περνά την καθιερωμένη συντήρηση σε ιδιωτικό συνεργείο με αποτέλεσμα για αρκετές μέρες να μην υπάρχει σκάφος για τις Ομάδες Ειδικών Αποστολών την αφρόκρεμα του Λιμενικού Σώματος. Μόνον ένα και αυτό ακατάλληλο για την αποστολή των ΚΕΑ με πλειάδα προβλημάτων (μηχανολογικών αλλά και ζητημάτων πλευστότητας) σταμάτησε να επιχειρεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που το σκάφος «μπάζει» στην κυριολεξία νερά στο εσωτερικό του… Και παρά την ανεπάρκεια του, το Λιμενικό Σώμα θα το απολέσει γιατί δεν υπάρχουν 1.500 ευρώ… Φυσικά αυτό θα έχει ως συνέπεια το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών Μυτιλήνης να μείνει χωρίς σκάφος με ότι αυτό συνεπάγεται…
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα υπόλοιπα Κλιμάκια σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο… Πολλά δε Κλιμάκια δεν έχουν ούτε καν σκάφος και απλά υπάρχουν για να υπάρχουν. Ύψιστη επιχειρησιακή απαίτηση είναι να πραγματοποιηθεί διαγωνισμός με σκοπό την απόκτηση νέων ταχυπλόων σκαφών κατάλληλων για την ιδιαίτερη αποστολή των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος που αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην θωράκιση των θαλασσίων συνόρων απέναντι σε κάθε μορφή απειλής. Για πολλοστή φορά θα τονίσουμε πως χρήματα μπορούν να βρεθούν λόγω μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Κοινοτικό Ταμείο. Και φυσικά το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος οφείλει να κάνει ένα κάλεσμα σε όσους ιδιώτες θέλουν να συνεισφέρουν. Επιπροσθέτως, είναι επιτακτική η ανάγκη για στελέχωση των Κλιμακίων Ειδικών Αποστολών με προσωπικό.
Το Λιμενικό Σώμα διαθέτει την Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών μια μονάδα ναι μεν στρατηγικού χαρακτήρα πλην όμως με ελάχιστο επιχειρησιακό έργο αφού «πολεμάει» στον Σαρωνικό… Αφενός το προσωπικό και αφετέρου η υλικοτεχνική υποδομή πρέπει να μοιραστεί στα Κλιμάκια. Τις αποστολές της ΜΥΑ κάλλιστα μπορούν να αναλάβουν τόσο η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών όσο και η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας.
Την ίδια στιγμή πληθώρα προβλημάτων αντιμετωπίζουν και τα κατά τόπος λιμεναρχεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης το οποίο διαθέτει μόνον δύο πλωτά μέσα ενώ πριν λίγο καιρό διέθετε τρία. Σε χειρότερη όμως κατάσταση βρίσκονται άλλα λιμεναρχεία. Την ίδια στιγμή το Πολεμικό Ναυτικό για άγνωστο λόγο δεν συμμετέχει στην φύλαξη των συνόρων τόσο με τις κανονιοφόρους όσο και με τα παράκτια περιπολικά που εδρεύουν στα νησιά. Και εάν η δικαιολογία είναι τα καύσιμα τότε δεν υπάρχει δικαιολογία για την μη συμμετοχή των ναυτικών παρατηρητηρίων τα οποία περί άλλων τυρβάζει…
Στο σημείο αυτό να τονίσουμε και τον ρόλο του Ε.Σ και συγκεκριμένα των στρατιωτικών παρατηρητηρίων αλλά και των Αμφίβιων Μοιρών Καταδρομών που διαθέτουν και τα μέσα και το προσωπικό για να συμμετέχουν. Δυστυχώς, πρέπει όλοι με όλους να συνεργάζονται αρμονικά από την στιγμή που δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα ο καθένας να έχει μια συγκεκριμένη αποστολή. Είναι απορίας άξιο γιατί εδώ και τόσο καιρό δεν έχει γίνει μια ανακατανομή προσωπικού στα λιμεναρχεία της Ηπειρωτικής χώρας με πριμοδότηση των ακριτικών.
Μείζον θέμα παραμένει η μη ύπαρξη κέντρων κράτησης των λαθρομεταναστών αφού σε ελάχιστα μέρη υπάρχουν. Δοθείσης της ευκαιρίας θα αναφέρουμε για μια ακόμα φορά το παράδειγμα της Λέσβου που ενώ υπήρχε σχετικό πρόγραμμα σταμάτησε. Και σε αυτό το θέμα απαραίτητη είναι η πολιτική βούληση διότι οι χώροι υπάρχουν (κυρίως εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα των Ανωτέρων Διοικήσεων Ταγμάτων Εθνοφυλακής). Τον ρόλο έχει επωμιστεί η Ελληνική Αστυνομία και ειδικότερα οι Αστυνομικές Διευθύνσεις των νησιών που όμως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν λόγω χώρων. Στα κρατητήρια υπάρχει πολλαπλάσιος αριθμός συλληφθέντων του προβλεπόμενου. Επιπλέον, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις παρουσιάζουν εκτεταμένη λειψανδρία εξαιτίας πρόσθεσης νέων καθηκόντων. Σε πολλές περιπτώσεις οι λαθρομετανάστες φυλάσσονται μέσα στα λιμάνια εκεί όπου εδρεύουν τα λιμεναρχεία και δεν είναι λίγες οι φορές που γίνονται συμπλοκές με σοβαρούς τραυματισμούς.
Εν κατακλείδι, η πολιτεία εάν πραγματικά επιθυμεί να δώσει τέλος στην αθρόα είσοδο των αλλοδαπών στην πατρίδα μας οφείλει να πάρει μέτρα πολλά εκ των οποίων δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά θέμα πολιτικής- κυβερνητικής βούλησης.
* ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ & ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.