Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην Πολεμική Αεροπορία η επικείμενη ένταξη των πρώτων F-35A Lightning II στις τάξεις της Τουρκικής Αεροπορίας.
Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν εδώ και αρκετά χρόνια ξεκινήσει να μελετούν την νέα απειλή και να προσπαθούν να εντοπίσουν πιθανές αδυναμίες του αεροσκάφους, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι πιθανοί τρόποι εξουδετέρωσης των επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων του F-35A.
Πιο συγκεκριμένα στην Σχολή Ικάρων, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, είχε εκπονηθεί μία διπλωματική εργασία με θέμα «Μοντελοποίηση αεροσκαφών με σκοπό την εκτίμηση της ραδιοδιατομής (RCS) τους με υπολογιστικές μεθόδους», από τους (τότε) Ικάρους IV Παναγιώτη Τουζόπουλο και Δημήτριο Μποβιάτση και επιβλέποντα τον (τότε) Επισμηναγό (Μηχανικό Τηλεπικοινωνιών-Ηλεκτρονικών) Κωνσταντίνο Ζηκίδη, ο οποίος διδάσκει στην Σχολή Ικάρων ως Στρατιωτικό Διδακτικό Προσωπικό.
Στην εν λόγω διπλωματική εργασία προτάθηκε μία διαδικασία εκτίμησης της ραδιοδιατομής (RCS – Radar Cross Section) ή “υπογραφής” ραντάρ ενός στόχου, η οποία βασίζεται εν ολίγοις στα ακόλουθα βήματα:
Επεξεργασία εικόνων υψηλής ανάλυσης του αντικειμένου-στόχου με κατάλληλο λογισμικό, όπως π.χ. το GIMP.
Δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου του στόχου, με τη βοήθεια π.χ. του AUTODESK 3ds Max ή του Blender 3D.
Υπολογισμός του RCS με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου Υπολογιστικού Ηλεκτρομαγνητισμού (Computational Electromagnetics). Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκε ο αλγόριθμος POFACETS που έχει αναπτυχθεί από το US Naval Postgraduate School, ο οποίος τρέχει σε περιβάλλον MATLAB και βασίζεται στην μέθοδο της Φυσικής Οπτικής.
Η διαδικασία αυτή εφαρμόστηκε σε διάφορους στόχους, συμπεριλαμβανομένου του αεροσκάφους F-35, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Μετά την αποφοίτησή τους από την Σχολή Ικάρων, οι δύο Ανθυποσμηναγοί πλέον συνέχισαν να εργάζονται στο αντικείμενο αυτό, παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους, εξελίσσοντας και εφαρμόζοντας την διαδικασία αυτή σε αεροσκάφη F-16 και F-35, καθώς και στον κινεζικό βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς DF-15, η οποία απέδωσε σε όλες τις περιπτώσεις λογικά αποτελέσματα, πολύ κοντά σε ανάλογες δημοσιευμένες τιμές (όπου υπάρχουν).
Ως αποτέλεσμα, η εργασία τους παρουσιάστηκε αρχικά στο “3ο Διεθνές Συνέδριο στις Τεχνολογικές Τάσεις και Επιστημονικές Εφαρμογές στο Πυροβολικό και στην Στρατιωτική Επιστήμη”, στην Σχολή Πυροβολικού τον Μάιο 2015, ενώ στις αρχές του 2017 δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό “Journal of Computation & Modelling” της Scienpress Ltd.
Παράλληλα, τα βασικά συμπεράσματα ανακοινώθηκαν κατά το “5th Air Power Conference” (5ο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος), σε σχετική ομιλία του Ασμχου (ΜΗ) Κωνσταντίνου Ζηκίδη (https://youtu.be/dFxb4U5b6no).
Τα κύρια συμπεράσματα της εν λόγω προσέγγισης συνοψίζονται στα ακόλουθα:
Το F-35 έχει όντως πολύ μικρό RCS, της τάξης του 0,01 m² στην X-Band (στα 10 GHz). Με άλλα λόγια, αν και το RCS του δεν είναι τόσο μικρό όσο είχε διαρρεύσει παλαιότερα η USAF, είναι τουλάχιστον 100 φορές μικρότερο από το RCS ενός F-16C.
Το RCS του F-35 αυξάνεται με το μήκος κύματος της ακτινοβολίας του ραντάρ, δηλαδή καθώς μειώνεται η συχνότητα. Ειδικά στα VHF, δεν μπορεί καν να θεωρηθεί stealth.
Συνεχίζοντας την προσπάθειά τους και βασιζόμενοι σε ένα καλύτερο τρισδιάστατο μοντέλο του F-35, οι εν λόγω Αξιωματικοί υπέβαλαν εργασία, η οποία έγινε αποδεκτή, στο διεθνές επιστημονικό Συνέδριο στρατιωτικής τεχνολογίας “6th International Conference on Military Technologies” (ICMT2017), το οποίο έλαβε χώρα στο Brno της Τσεχίας, από 31-05-17 έως και 02-06-17.
Το Συνέδριο αυτό τελεί υπό την αιγίδα του γνωστού, διεθνούς κύρους οργανισμού, ΙΕΕΕ και διοργανώνεται από το Faculty of Military Technology, University of Defence της Τσεχίας. Περισσότερα στοιχεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: http://conference.unob.cz/index.php/icmt/icmt2017.
Πιο συγκεκριμένα, η εργασία που υπεβλήθη στο Συνέδριο ICMT2017 έχει τίτλο “3D Modelling of Potential Targets for the purpose of Radar Cross Section (RCS) Prediction”, με συγγραφείς :
α. τον Ανθυποσμηναγό (ΜΑ) Παναγιώτη Τουζόπουλο (της 117ΠΜ),
β. τον Ανθυποσμηναγό (ΜΗ) Δημήτριο Μποβιάτση (του 2ου ΚΕΠ),
γ. τον Αντισμήναρχο (ΜΗ) Κωνσταντίνο Ζηκίδη (της ΔΑΥ/Γ4 και ΣΔΠ της ΣΙ).
Οι εν λόγω Αξιωματικοί μετέβησαν στην Τσεχία και παρουσίασαν την εργασία τους. Μάλιστα, η εργασία τους έλαβε μέρος και στον διαγωνισμό μεταξύ φοιτητών (Student Competition), όπου απέσπασε την 4η θέση ανάμεσα από 25 συνολικά υποψηφιότητες. (https://www.researchgate.net/publication/317642781_3D_Modelling_of_Potential_Targets_for_the_purpose_of_Radar_Cross_Section_RCS_Prediction)
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, εάν ληφθεί υπόψη ότι συναγωνίσθηκαν με υποψήφιους διδάκτορες, πολλοί εκ των οποίων παρουσίαζαν το αντικείμενο του διδακτορικού τους, ενώ φυσικά δεν ήταν Αξιωματικοί εν ενεργεία.
Η όλη προσπάθεια αποτέλεσε μία πολύ καλή ευκαιρία συμμετοχής σε ένα επιστημονικό συνέδριο, βοηθώντας στην προβολή του έργου της Σχολής Ικάρων σε διεθνές επίπεδο, αναδεικνύοντας παράλληλα το επιστημονικό υπόβαθρο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και τη συμμετοχή της στις σύγχρονες εξελίξεις.
Γιώργος Τσιμπούκης/www.viadiplomacy.gr
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter