Ρεπορτάζ: Μαρία Γιαμπουλάκη
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και το πολύ κρύο, ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Ηρακλείου (Επαγγελματική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών) και παραβρέθηκε απόψε στην αίθουσα Ανδρόγεω για να παρακολουθήσει την διάλεξη του καθηγητή Γεωστρατηγικής Νίκου Λυγερού. Η διάλεξη με θέμα «Τα νέα δεδομένα για την Κρήτη στο πλαίσιο της ΑΟΖ» υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.
Η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, στον τομέα της ενέργειας και της βιομηχανίας, κα Βιργινία Μανασάκη άνοιξε την εκδήλωση και τόνισε ιδιαίτερα την σημασία που έχει για την Ελλάδα γενικότερα αλλά και το νησί της Κρήτης ειδικότερα, η θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ΑΟΖ και την σημασία αυτής στους τομείς της έρευνας, της εξόρυξης υδρογονανθράκων, της αλιείας αλλά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της ενέργειας. «Η θέσπιση της ΑΟΖ είναι σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη της Κρήτης και σύντομα πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Η Κρήτη είναι σε πολύ σημαντικό σημείο για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης κα Β. Μανασάκη.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και εκπρόσωπος της ΕΕΤΕΜ, ο οποίος τόνισε ότι η ΑΟΖ είναι μία ευκαιρία για ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας και μάλιστα μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η Κρήτη αποτελεί την ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη. Πλέον τίθεται στο επίκεντρο ένας ενεργειακός τομέας που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστος.
Λυγερός: Η ΑΟΖ δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Λυγερός, ο οποίος με μία άκρως ενδιαφέρουσα τοποθέτηση και με την χρήση απλών και κατανοητών εκφράσεων και παραδειγμάτων κατάφερε να ενημερώσει επαρκώς και με απόλυτη σαφήνεια τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος για το θέμα της ΑΟΖ. Αρχικά αναφέρθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Περιφέρειας Κρήτης και της ΕΕΤΕΜ και μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά πως μόνο αν κοιτάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση θα έχουν αποτέλεσμα οι ενέργειες που γίνονται. Με απλό και κατανοητό τρόπο εξήγησε πως μετριέται η έκταση της ΑΟΖ και πως αυτή οριοθετεί ένα πλαίσιο δραστηριοποίησης μιας χώρας, όπου τα οφέλη από την δραστηριοποίηση αυτή ανήκουν στην χώρα στην οποία ανήκει η ΑΟΖ.
«Είναι δώρο για την Ελλάδα το γεγονός ότι έχει τόσα νησιά. Αυτό συμβάλλει στο να είναι η ΑΟΖ της Ελλάδας, η 2η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο. Αν σε αυτήν προστεθεί και αυτή της Κύπρου τότε θα είναι η μεγαλύτερη ΑΟΖ της Μεσογείου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυγερός. Για να γίνει απόλυτα σαφές η συμβολή των νησιών, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, “η Γαύδος προσφέρει επιπλέον 2428 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας δεν είχαν εκδοθεί θαλάσσια οικόπεδα μέχρι την 1η Ιουλίου 2014 που για πρώτη φορά εκδόθηκαν θαλάσσια οικόπεδα και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο. Η ΑΟΖ δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα, πρέπει να δηλωθεί, πρέπει να γίνει μονομερώς ανακήρυξη της ΑΟΖ από κάθε χώρα. Μέχρι σήμερα 104 χώρες έχουν ανακηρύξει τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους”.
Τα οφέλη για τη Κρήτη
Στη συνέχεια ο κ. Λυγερός έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για τα θαλάσσια οικόπεδα, την έκτασή τους και αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει και η εκάστοτε Περιφέρεια από την εκμετάλλευσή τους. Συγκεκριμένα με τον Νόμο περί Υδρογονανθράκων (2289) το 5% των απολαβών από τα κοιτάσματα το παίρνει η εκάστοτε Περιφέρεια, στην δική μας περίπτωση αυτή της Κρήτης. Ένα από τα οικόπεδα της Κρήτης εφάπτεται με την Περιφέρεια Αττικής ενώ η γωνία του οικοπέδου 20 ακουμπάει την περιοχή της Λιβύης και της Αιγύπτου. Συγκεκριμένα, τα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης είναι τα 12 έως 20 με τα 5 τελευταία (16-20) να έχουν μεγαλύτερη σημασία γεωπολιτικά. Η Κρήτη λόγω της τοποθεσίας της και των κοιτασμάτων που έχει στα νότια βρίσκεται σε πολύ ευνοϊκή θέση. Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι είναι μια ευκαιρία για την Νότια Κρήτη να αναπτυχθεί και αυτή η ανάπτυξη θα είναι θεαματική τα επόμενα 50 χρόνια.
Γενικότερα τα θαλάσσια οικόπεδα της Ελλάδας «μπαίνουν» μέσα στο FIR άλλων χωρών και πόλεων όπως αυτές της Μάλτας, των Τυράννων, του Πρίντεζι και της Ρώμης. Τα χαρακτηριστικά εκείνα που προσδιορίζουν ένα καλύτερο οικόπεδο σε σχέση με κάποιο άλλο συνδέονται με παράγοντες όπως της έκτασης, της συνεκτικότητας και να είναι κοντά στη μεσαία γραμμή. Τέλος, σημείωσε ότι τα στρατηγικά κοιτάσματα βρίσκονται μακριά από τη στεριά. «Αυτά τα οικόπεδα όμως που είναι τόσο σημαντικά για την ανάπτυξη μιας χώρας, προς το παρόν είναι αυθαίρετα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυγερός προκειμένου να δώσει στον κόσμο να καταλάβει ότι ακόμα δεν έχουμε προχωρήσει στην θέσπιση της ΑΟΖ!
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter