Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης – Φωτογραφίες Αντώνης Μυλωνάκης
Τα χρόνια που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974, η παραλαβή νέων σύγχρονων αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία οδήγησε σε εφαρμογή τακτικών και εκπαιδευτικών προτύπων που μέχρι εκείνη την εποχή ήταν σχεδόν άγνωστα ή μη εφαρμόσιμα με τους τύπους των αεροσκαφών που υπήρχαν στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Αεροσκάφη όπως τα F-4E Phantom, τα A-7H Corsair και τα Mirage F-1CG έδωσαν μοναδικές ικανότητες στην Πολεμική Αεροπορία, τόσο στις αποστολές αναχαίτισης όσο και στις αποστολές βομβαρδισμού/υποστηρίξεως, ακόμα και βαθιά στο έδαφος της εχθρικής ενδοχώρας. Η λειτουργία και το έργο του Σχολείου Όπλων Τακτικής τα επόμενα χρόνια και η σκληρή εκπαίδευση του προσωπικού έβαλαν τα γερά θεμέλια για τη σύγχρονη Πολεμική Αεροπορία, με ένα διαρκή αγώνα που κόστισε σε κηροζίνη, ιδρώτα και αίμα…
Όσο περνούσαν τα χρόνια, το επίπεδο ανέβαινε και το ρητό «Εκπαιδεύσου Όπως θα Πολεμήσεις» ήταν στην καθημερινότητα των στελεχών της ΠΑ όλων των βαθμίδων, ενώ η απόκτηση των F-16C/D (και από την Τουρκία) και των Μirage 2000 EGM/BGM έδωσε νέες δυνατότητες. Οι ασκήσεις και οι κοινές συνεκπαιδεύσεις των Μοιρών της ΠΑ που πετούσαν διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών οι γνωστοί «Ιέρακες» αποτέλεσαν το πεδίο χρήσιμων συμπερασμάτων για το προσωπικό (ιπτάμενο και τεχνικό) με απτά αποτελέσματα στο επιχειρησιακό περιβάλλον που γινόταν ολοένα και πιο απαιτητικό.
Στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το σημερινό, τρίτο μέρος του αφιερώματος του defenceline.gr στο Mirage F-1CG, ο φωτογραφικός φακός του Αντώνη Μυλωνάκη αποτύπωσε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την συνεκπαίδευση της 334 Μοίρας Παντός Καιρού με άλλες Μοίρες αεροσκαφών της ΠΑ, αλλά και τη συμμετοχή των γαλλικών μαχητικών σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Σχολείου όπλων Τακτικής.
Η αλλαγή κινητήρα που απαιτήθηκε για ένα από τα αεροσκάφη της Μοίρας που «έβγαλε» πρόβλημα, το run up και η επαναφορά του Mirage στα επιχειρησιακά του καθήκοντα, η μεταφορά τεχνικών και υλικών με ένα αεροσκάφος C-130H από την 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας και η αδιάκοπη «μάχη» των τεχνικών με τον χρόνο, συνθέτουν στιγμές από την καθημερινότητα ανθρώπων και μηχανών.
Τα γαλλικά μαχητικά Mirage F-1CG των δύο Μοιρών που χρησιμοποίησαν τον τύπο (342 ΜΠΚ και 334 ΜΠΚ) είχαν το δικό τους σημαντικό κομμάτι στο πάζλ της αεροπορικής αρένας του Αιγαίου. Ένα καθαρά αναχαιτιστικό αεροσκάφος, έδινε καθημερινή μάχη ενάντια στην Τουρκική Αεροπορία, η οποία από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, ξεπερνώντας το κάζο του ’74 και τους εφιάλτες που τους στοίχειωναν από τη δράση Σκαμπαρδώνη και Δινόπουλου (η γνωστή αερομαχία των ελληνικών F-5Α με τα τουρκικά F-102A) άρχισαν ένα κρεσέντο προκλήσεων των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων πάνω από το Αρχιπέλαγος, που διατηρείται ως τις μέρες μας…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ στα Mirage F1CG: Τεχνική Υποστήριξη της 334ΜΠΚ – Αυτοί οι ήρωες (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ στα Mirage F1CG: Ο τελευταίος «Τάλως» αφήνει την 126 ΣΜ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter