Έντονα ενοχλημένος εμφανίζεται – σύμφωνα με διαρροές – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το μπαράζ δηλώσεων υπουργών και βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν να δοθούν αυξήσεις στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας.
Λίγες μόνο ώρες μετά τις ανακοινώσεις για το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος με επίσημες τοποθετήσεις τους, έθεσαν το θέμα των αυξήσεων και στο προσωπικό που υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία, στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή. Η αρχή έγινε από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ τη σκυτάλη πήραν οι υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας (πολιτικός προϊστάμενος των στελεχών του Λ.Σ.) και Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Η Κυβέρνηση του @kmitsotakis σέβεται όλους όσους φέρουν το εθνόσημο. Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής…
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 30, 2025
Ακολούθησαν ανάλογες αναφορές από βουλευτές ενώ σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί και ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς από τον βουλευτή Έβρου Αναστάσιο Δημοσχάκη, την οποία θα συνυπογράφουν πολλοί συνάδελφοί του της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

Οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις ήταν αναγκαίες και δίκαιες. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το εύλογο αίτημα των στελεχών της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για αντίστοιχη αντιμετώπιση, όπως ορθώς έχει πράξει μέχρι τώρα
— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) March 30, 2025
Χρέος τιμής για εμάς η συμπερίληψη και των σωμάτων ασφαλείας στις αυξήσεις των ενστόλων.
— MARKOPOULO DIMITRI (@MARKOPOULODIMI2) March 30, 2025
Τις αναγκαίες και δίκαιες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, πρέπει να ακολουθήσουν αυτές σε ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστική και Λιμενικό. Είμαι βέβαιη ότι η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια εξεύρεσης των αναγκαίων πόρων, για το εύλογο των αιτημάτων pic.twitter.com/wHWHAynlC7
— Fotini Arampatzi (@ArampatziFotini) March 30, 2025
Ορθότατο το πρώτο βήμα της @govgr για αύξηση των μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πρέπει -και είμαι βέβαιος- ότι θα ακολουθήσει άμεσα, όπως ανέκαθεν υποστηρίζω, ανάλογη αύξηση στις αποδοχές των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών και των Λιμενικών μας. 🇬🇷
— Stelios Petsas (@SteliosPetsas) March 30, 2025
Παράλληλα, άρχισαν οι επίσημες ανακοινώσεις από τα συνδικαλιστικά σωματεία των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, οπότε το θέμα άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις.
Οι διαρροές και η ενόχληση του Μαξίμου
Τα… αντανακλαστικά της κυβέρνησης φάνηκαν λίγο αργότερα, με την επισήμανση πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων.
Παράλληλα, τονίστηκε πως κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.
Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμισαν πως ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα και για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στο πλαίσιο αυτό:
- Με βάση τον προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση.
- Από την 1η Απριλίου όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των στελεχών αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.
- Από την 1η Ιουλίου όλα τα στελέχη θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως θα υπάρξει σήμερα τοποθέτηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο οποίος θα τονίσει πως οι ανακοινώσεις για το νέο πακέτο αυξήσεων στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας θα γίνουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
Οι βουλευτές ασκούν τα καθήκοντα τους
Η σπουδή του Μαξίμου να επέμβει στο θέμα που άνοιξαν οι βουλευτές της ΝΔ και κυρίως η… ενόχληση του πρωθυπουργού που βγήκε ως διαρροή στα ΜΜΕ, ήταν άστοχη. Κι αυτό γιατί οι βουλευτές άσκησαν απλά τον θεσμικό τους ρόλο, ο οποίος είναι – μεταξύ άλλων – και ο έλεγχος των κυβερνητικών πεπραγμένων.
Είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται αυτές οι πρωτοβουλίες ως «στάση κατά της κυβέρνησης» και ως «αντάρτικο»;
Όμως, στην Ελλάδα και στο πολιτικό περιβάλλον που ζούμε, δημιουργούμε θέμα ακόμα για τα αυτονόητα, ενώ ενοχλεί οτιδήποτε είναι εκτός των ασφυκτικών πλαισίων που θέτει η περιβόητη «κομματική πειθαρχία».
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin