Φωτογραφίες: Χάρης Νάκος
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, επιβεβαίωσε την Πέμπτη τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ουάσιγκτον αναμένει από τους συμμάχους να παρουσιάσουν μια «ρεαλιστική πορεία» για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Ο Ρούμπιο βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την τελευταία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στη Χάγη τον Ιούνιο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενεργές στο ΝΑΤΟ όσο ποτέ άλλοτε», δήλωσε στους δημοσιογράφους, υποδεχόμενος τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Παράλληλα, απέρριψε ως «αδικαιολόγητες» τις ανησυχίες που εκφράζονται σε διεθνή και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη δέσμευση της Ουάσιγκτον στη Συμμαχία.
«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι υποστηρίζει το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Ρούμπιο, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν μέλος της Συμμαχίας.

Ωστόσο, η ανησυχία στους Ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά παραμένει. Η φιλική στάση του Τραμπ απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και οι προσπάθειες των ΗΠΑ να μεσολαβήσουν για εκεχειρία στην Ουκρανία προκαλούν προβληματισμό. Παράλληλα, οι επανειλημμένες επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου κατά συμμάχων, όπως ο Καναδάς και η Δανία, επιτείνουν την ανησυχία.
Πρόσθετη αβεβαιότητα προκαλούν οι νέοι παγκόσμιοι δασμοί που προωθεί ο Τραμπ, οι οποίοι επηρεάζουν άμεσα τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Συνάντηση Ρούτε – Ρούμπιο
Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολος. Οι Ευρωπαίοι και ο Καναδάς βασίζονται σε εκείνον για να διατηρήσει την Ουάσιγκτον σταθερά προσδεδεμένη στη Συμμαχία. Με περίπου 100.000 Αμερικανούς στρατιώτες στην Ευρώπη, τον 6ο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού και την αμερικανική πυρηνική αποτρεπτική δύναμη, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αποτελεί τον πυρήνα της άμυνας του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας.
Ωστόσο, ο Γενικός Γραμματέας δεν έχει την πολυτέλεια να συγκρουστεί ανοιχτά με τον Τραμπ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν τις ισχυρότερες και καλύτερα εξοπλισμένες ένοπλες δυνάμεις της Συμμαχίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις αμυντικές δαπάνες τους. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια, η Ευρώπη έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, αλλά απαιτούνται επιπλέον βήματα ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της με μικρότερη αμερικανική στήριξη και να διατηρήσει την Ουκρανία στον αγώνα.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube