
Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να φτάσει στη Λιβύη η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να εκκενωθεί με ασφάλεια η ελληνική πρεσβεία λόγω της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στη χώρα, ενώ για τη Λιβύη απέπλευσε και το πλοίο υποστήριξης του ΠΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ. Στην φρεγάτα, βρίσκονται και άνδρες της Ομάδας Υποβρυχίων Καταστροφών προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή αποχώρηση των διπλωματών, των στελεχών και των υπαλλήλων της πρεσβείας, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να τους απομακρύνει για λόγους ασφαλείας.
Ο αριθμός των εγκλωβισμένων που ζητάνε να επιβιβαστούν στα ελληνικά πλοία μεγαλώνει ώρα με την ώρα και η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ δεν αρκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των εγκλωβισμένων έχει φθάσει τους 400, με τη φρεγάτα να μπορεί να υποδεχτεί το πολύ 100.
Κρίθηκε αναγκαία λοιπόν η αποστολή και του ΠΡΟΜΗΘΕΑ που μπορεί να υποστηρίξει τη φρεγάτα σ΄ ότι χρειαστεί αλλά κι ενός επιβατηγού πλοίου ώστε να μπορέσουν να απεγκλωβιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Οι Κινέζοι είναι οι περισσότεροι. Υπήρξε μάλιστα και επικοινωνία του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον κινέζο πρέσβη στην Αθήνα,για την επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Γιάννη Παπαδόπουλου μίλησε ο κ. Ραμτζής Λεβεντάκης ο οποίος βρίσκεται στην Τρίπολη της Λιβύης και είπε ότι εντός της ημέρας, όπως τον έχουν ενημερώσει από την πρεσβεία, αναμένεται να επιβιβαστούν στην φρεγάτα με προορισμό την Ελλάδα. «Η Τρίπολη είναι μία νεκρή πόλη. Χωρίς ρεύμα, νερό, βενζίνη. Οι τράπεζες είναι κλειστές όπως και τα περισσότερα μαγαζιά. Δεν έχουμε ψωμί, δεν έχουμε τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ραμζή ο οποίος είπε ότι οι εχθροπραξίες στην πόλη μαίνονται κοντά στο αεροδρόμιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ανάλογη κίνηση προχώρα και η Γαλλία, η οποία αποφάσισε το προσωρινό κλείσιμο της πρεσβείας της και την ανάκληση στο Παρίσι όσων Γάλλων πολιτών βρίσκονται στη Λιβύη. Είχε προηγηθεί το Σάββατο η φυγάδευση του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ με προορισμό τη γειτονική Τυνησία, υπό τη συνοδεία πεζοναυτών αλλά και μαχητικών αεροσκαφών ενώ μια ημέρα αργότερα βρετανική οχηματοπομπή επλήγη από πυρά κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας κατάληψης των αυτοκινήτων έξω από την πρωτεύουσα της Λιβύης.
Η απόφαση ελήφθη υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα καθώς ομάδες πολιτοφυλάκων και ένοπλες ομάδες που συνέβαλαν στην πτώση του καθεστώτος Καντάφι μάχονται για το ποιος θα έχει τα πρωτεία στην «επόμενη ημέρα». Και οι δύο ομάδες κατά την πτώση της Τρίπολης άρπαξαν μέρος του οπλοστασίου του καθεστώτος και τώρα δείχνουν τη καταστροφική τους δύναμη. Στην ουσία, όμως, η μάχη γίνεται για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων και για την επικράτηση ή όχι του Ισλαμισμού στη χώρα.
Όπως σημειώνουν τα parapolitika, μετά τη πτώση του καθεστώτος Καντάφι έγινε προσπάθεια για την ένταξη των ανταρτών στο μισθολόγιο του κράτους, ως δυνάμεις ασφαλείας. Όμως πολλοί από αυτούς επέλεξαν να δείξουν πίστη στη φυλή ή τη φατρία τους. Το «αδύναμο» κράτος δεν κατάφερε ποτέ ούτε να τους περιορίσει ούτε να τους εντάξει στις εθνικές δυνάμεις ασφαλείας.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter