Hot News
28/3/1974: Η παράδοση των ελληνικών Phantoms στο St. Louis (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2026: Στο πλευρό των Εφέδρων ο ΣΤΕΓΟΣΑΥΡΟΣ
ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2026: Ξεκινά η μεγάλη άσκηση της Εφεδρείας
1821: Το διαχρονικό μήνυμα της Ελληνικής Επανάστασης
Πόλεμος: Από τη γεωπολιτική κρίση στην αντλία καυσίμων
defenceline
  • APXIKH
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
    • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
    • ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
    • ΘΗΤΕΙΑ
  • ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
    • ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
    • ΛΙΜΕΝΙΚΟ
  • ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
    • ΛΕΦΕΔ
    • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
    • Flight Sim
    • ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    • Airsoft
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
Font ResizerAa
DefencelineDefenceline
Search
  • APXIKH
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
    • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
    • ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
    • ΘΗΤΕΙΑ
  • ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
    • ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
    • ΛΙΜΕΝΙΚΟ
  • ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
    • ΛΕΦΕΔ
    • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
    • Flight Sim
    • ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    • Airsoft
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
Made by ThemeRuby using the Foxiz theme Powered by WordPress
Defenceline > ΑΡΧΙΚΗ > 28/3/1974: Η παράδοση των ελληνικών Phantoms στο St. Louis (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

28/3/1974: Η παράδοση των ελληνικών Phantoms στο St. Louis (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η Πέμπτη 28 Μαρτίου 1974 απετέλεσε ορόσημο για την Ε.Α. καθώς παραδόθηκαν τα F-4E Phantom - Το παρασκήνιο της απόκτησης 2 επιπλέον α/φων.

Γιώργος Λαμπράκης By Γιώργος Λαμπράκης March 28, 2026 8 Min Read
Share
To F-4E Phantom της Ελληνικής Αεροπορίας με s/n 01512 που δέσποζε στο χώρο της τελετής παράδοσης, σε δοκιμαστική πτήση το Μάϊο του 1974. (Πηγή: McDonnell Douglas/Boeing - Αρχείο Δ. Σταθόπουλου)
To F-4E Phantom της Ελληνικής Αεροπορίας με s/n 01512 που δέσποζε στο χώρο της τελετής παράδοσης, σε δοκιμαστική πτήση το Μάϊο του 1974. (Πηγή: McDonnell Douglas/Boeing - Αρχείο Δ. Σταθόπουλου)

Η Πέμπτη 28 Μαρτίου 1974 απετέλεσε ορόσημο για την Ελληνική Αεροπορία (ΕΑ), καθώς ήταν η ημέρα της επίσημης τελετής παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-4E Phantom II. Η εκδήλωση για την ένταξη των πρώτων από τα συνολικά τριάντα οκτώ (38) αεροσκάφη, – τα οποία κατασκευάζονταν από την McDonnell Douglas Corporation για λογαριασμό της Ελλάδας – πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Lambert του St. Louis στο Missouri.

Εκείνη την ημέρα έγινε επίσης η αποδοχή από την ΕΑ του αεροσκάφους 01504 (c/n 4455) ενώ δύο ημέρες νωρίτερα, στις 26/3, είχε γίνει η αποδοχή του 01503 (c/n 4451) από το μόνιμο κλιμάκιο της αεροπορίας που βρισκόταν εκείνη την περίοδο στο St. Louis, επιφορτισμένο με αυτές τις διαδικασίες.
Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην τελετή ήταν ο τότε Αρχηγός Αεροπορίας (Α/Α), Αντιπτέραρχος (Ι) Αλέξανδρος Παπανικολάου (θητεία 25/11/1973–23/1/1975), συνοδευόμενος από τον Σμήναρχο (Ι) Βασίλειο Οικονόμου, που ήταν Αεροπορικός Ακόλουθος στην Ουάσιγκτον.

F-4 Phantom
Επιθεώρηση της γραμμής παραγωγής των ελληνικών F-4E Phantom στο Saint Louis των ΗΠΑ, από την αποστολή της ΕΑ, στις 28 Μαρτίου 1974.

Την ελληνική αποστολή στο αεροδρόμιο Lambert συμπλήρωναν επίσης ο Διοικητής της 339 Μοίρας Δίωξης Βομβαρδισμού (ΜΔ/Β), Αντισμήναρχος (Ι) Σωτήρης Κοντογιάννης, και ο Διοικητής της 338 ΜΔ/Β, Ασμχος (Ι) Χαρίλαος Αγγελόπουλος, μαζί με τους Ασμχους (Ι) Στέφανο Σκρέκα της «9» και Παναγιώτη Μπαλέ της «8», Αξιωματικούς Επιχειρήσεων των δύο νεοσυσταθέντων μοιρών Phantom αντίστοιχα.

F-4 Phantom
Ο Απτχος (Ι) Αλ. Παπανικολάου παραδίδει στον Σάντι ΜακΝτόνελ το αγαλματίδιο του Ικάρου. Διακρίνεται το 01512 στον χώρο της τελετής, στις 28 Μαρτίου 1974.

Παρόντες ήταν φυσικά ο Σάντι ΜακΝτόνελ (Sandy McDonnell), πρόεδρος της McDonnell Douglas Corporation (MDC), ο Τζορτζ Σ. Γκραφ (George S. Graff), πρόεδρος της McDonnell Aircraft Company (MCAIR), άλλα ανώτερα στελέχη της εταιρείας καθώς και ανώτατοι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η τελετή είχε διπλή συμβολική σημασία. Η Ελληνική Αεροπορία παραλάμβανε επίσημα το πρώτο της μαχητικό αεροσκάφος Phantom μόλις μία εβδομάδα πριν από τον εορτασμό της 25ης επετείου από την ίδρυση του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (4 Απριλίου 1949). Στην ομιλία του, ο Σάντι ΜακΝτόνελ υπογράμμισε το γεγονός αυτό, τονίζοντας ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, φρουρώντας το νότιο σκέλος του ΝΑΤΟ, διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της διαρκούς ασφάλειας της Ατλαντικής Συμμαχίας. Στη συνέχεια, επικαλέστηκε τα λόγια του προέδρου Τζορτζ Ουάσινγκτον (George Washington), ο οποίος στην πρώτη του ομιλία προς το Κογκρέσο είχε δηλώσει: «Το να είναι κανείς προετοιμασμένος για πόλεμο αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα για τη διατήρηση της ειρήνης».

f4e phantom
Η γραμμή παραγωγής των ελληνικών F-4E Phantom, στις εγκαταστάσεις της McDonnell Douglas Corporation (Πηγή: McDDC/Boieng)

Ο δεύτερος λόγος που προσέδιδε ιδιαίτερη βαρύτητα στην τελετή ήταν το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαρτίου 1974, ακριβώς δύο χρόνια μετά την υπογραφή των συμβάσεων αγοράς, οι οποίες είχαν συναφθεί στις 28 και 29 Μαρτίου 1972, τόσο στην αμερικανική πρεσβεία όσο και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Αντιπτέραρχος Παπανικολάου προσέφερε στον κ. ΜακΝτόνελ ένα αγαλματίδιο του Ικάρου, της εμβληματικής μορφής της ελληνικής μυθολογίας. Η κίνηση αυτή είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς στο πρόγραμμα «Peace», όπως χαρακτηρίζονταν όλες οι αγορές αεροσκαφών από τις ΗΠΑ μέσω FMS, η Ελληνική Αεροπορία είχε προσδώσει την ονομασία «Icarus» ως συμβολικό χαρακτηρισμό της ελληνικής προμήθειας.

Η γέννηση των Ελλήνων Φαντομάδων

Στο χώρο παρουσιάσεων της McDonnell Aircraft δέσποζε το αεροσκάφος 01512 (c/n 4485), έχοντας την τιμητική του ως το πιο πρόσφατο αεροσκάφος της ΕΑ που μόλις είχε εξέλθει από τη γραμμή παραγωγής της MCAIR, που βρισκόταν λίγα μέτρα από τον χώρο της εκδήλωσης. Για τον λόγο αυτό είχε «ντυθεί» με μεγάλα ελληνικά εθνόσημα (roundels) κυανού χρώματος, πλήρως οπλισμένο για τις ανάγκες της στατικής παρουσίασης, με βόμβες γενικής χρήσης Mk.82 και πυραύλους αέρος-αέρος AIM-7 Sparrow.

Επιπλέον Phantom

Εκείνη την ημέρα, στην τελετή παράδοσης των ελληνικών F-4E Phantom, μια επιπλέον έκπληξη περίμενε τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του τύπου. Ο πρόεδρος της McDonnell, ο «κύριος Μακ» όπως ήταν το παρατσούκλι του Σάντι ΜακΝτόνελ, ανακοίνωσε στην ομιλία του την αποδοχή για τριάντα οκτώ (38) τελικά μαχητικά αεροσκάφη F-4E Phantom από την Ελληνική Αεροπορία, αντί για τριάντα έξι (36), στο πλαίσιο του προγράμματος Peace Icarus. Από αυτά, τα τριάντα έξι (36) θα παραδίδονταν έως τον Νοέμβριο του 1974, ενώ τα εναπομείναντα δύο (2) προβλεπόταν να παραδοθούν το 1976.

Τα 74-1618 (c/n 4827) και 74-1619 (c/n 4833) ήταν της κατασκευαστικής ενότητας 60 (Block 60) και παραδόθηκαν στην ΕΑ επί αμερικανικού εδάφους στις 25 Ιουνίου 1976. Στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας έφτασαν στις αρχές Ιουλίου του 1976. Ως σήμερα θεωρούνταν ως ξεχωριστή παραγγελία και λανθασμένα δε συνδέονταν με την αγορά του προγράμματος Peace Icarus του 1972.

F-4 Phantom
Ο Αρχηγός Αεροπορίας μαζί με τους Ασμχους (Ι) Χαρίλαο Αγγελόπουλο και Στέφανο Σκρέκα, κατά τις συζητήσεις της προμήθειας των δύο επιπλέον Phantom, στο Saint Louis των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον της Τουρκικής Αεροπορίας (THK) για την απόκτηση των F-4E Phantom II ήταν ήδη γνωστό κατά τον χρόνο που η ΕΑ προχώρησε στην παραγγελία των Phantom, τον Μάρτιο του 1972. Λίγους μήνες μετά την ελληνική παραγγελία, η Τουρκία προχώρησε στην προμήθεια 40 F-4E Phantom II μέσω του προγράμματος Peace Diamond, όπως ονομαζόταν από την USAF (γνωστό στην Τουρκία ως Project Typhoon), η παράδοση των οποίων επρόκειτο να ξεκινήσει λίγους μήνες μετά από εκείνη των ελληνικών.

Τούρκοι Φαντομάδες VS Ελλήνων Φαντομάδων: Η επεισοδιακή ένταξη του F-4E στην THK

Η παραγγελία των δύο επιπλέον αεροσκαφών Phantom πραγματοποιήθηκε κατά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την επίσημη τελετή αποδοχής των αεροσκαφών, υπό την ηγεσία του Αρχηγού Αεροπορίας, Αντιπτεράρχου (Ι) Α. Παπανικολάου.
Η προμήθεια των συγκεκριμένων αεροσκαφών δεν αποτέλεσε μια αιφνίδια απόφαση, αλλά είχε ήδη προβλεφθεί ως «δικαίωμα προαίρεσης» (option) στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας του 1972.

Συγκεκριμένα, το option έδινε τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να προχωρήσει, σε μεταγενέστερο χρόνο, στην αγορά επιπλέον αεροσκαφών με προκαθορισμένους όρους (όπως τιμή και διαδικασία), χωρίς να απαιτείται νέα διαπραγμάτευση από μηδενική βάση.

Η αποπληρωμή τους προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales), δηλαδή του αμερικανικού μηχανισμού διακρατικών πωλήσεων αμυντικού υλικού. Η αύξηση του συνολικού αριθμού των ελληνικών Phantom αποσκοπούσε στην αντιστάθμιση της τουρκικής αριθμητικής υπεροχής των 40 τουρκικών F-4E Phantom II.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινούσε η αποστολή των αεροσκαφών στην 117 ΠΜ στην Ανδραβίδα, με αμιγώς πληρώματα της USAF. Η σύμβαση προέβλεπε την παράδοση τεσσάρων Phantom τον μήνα.

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Προσομοίωση της αποστολής των Phantom στην Κύπρο

Το παρόν άρθρο αποτελεί απόσπασμα από τον πρώτο (Α’) τόμο της υπό έκδοση σειράς βιβλίων «Από το Φάντομ στο Phantom». Το έργο πλαισιώνεται από σπάνια έγγραφα και αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του συγγραφέα Σταθόπουλου Ι. Δημήτρη.

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube

TAGGED:117 ΠΜ117 Πτέρυγα Μάχης338 Μοίρα339 ΜοίραF-4E Phantomphantom
Share This Article
Facebook Twitter Copy Link Print
Previous Article ΣΤΕΓΟΣΑΥΡΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ 2026: Στο πλευρό των Εφέδρων ο ΣΤΕΓΟΣΑΥΡΟΣ
Leave a comment Leave a comment

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ειδήσεις από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Στις 3-3-2003 η μοίρα επανασυγκροτήθηκε στην 115 ΠΜ με αεροσκάφη F-16 Block 52 plus από όπου επιχειρεί μέχρι σήμερα.
Listen Now

Stay Updated

Οι σημαντικότερες ειδήσεις για την Άμυνα και την Ασφάλεια με τον σχολιασμό της δημοσιογραφικής ομάδας του Defenceline.gr

Subscribe
banner
Ματιά στην Ιστορία
Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελληνική και την Παγκόσμια Ιστορία
Περισσότερα

Κατηγορίες

  • ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
  • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
  • ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
  • ΘΗΤΕΙΑ

You Might Also Like

«Boots on the ground» στο Ιράν και στο βάθος… Κύπρος

ΑΡΧΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
Kύπρος τριμερής

Τριμερής συνάντηση: Ευρωπαϊκή ασφάλεια και στήριξη στην Κύπρο

ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Μητσοτάκης Χριστοδουλίδης Μακρόν

Κύπρος: Τριμερής Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη

ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Fighter Pilot X

Από τα Α-7 και τα F-16, στις αποστολές σε Λιβύη – Αφγανιστάν με AWACS

ΑΡΧΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
defenceline logo footer

Copyright © 2024 Defenceline.gr                            All Rights Reserved | Powered by itcluster

Κατηγορίες

  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
  • ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Θεματικές

  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΛΕΦΕΔ
  • ΒΙΒΛΙΑ
  • ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • Flight Sim

Δημοφιλή

Flight Sim Pro: Ένα πιλοτήριο F-16 στο γραφείο σας (BINTEO)
Ευζωνικό ήθος
Η Τουρκική Προοπτική

Ειδήσεις από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Γιαννίκου 47, Ηράκλειο Κρήτης , 71201

email: info@defenceline.gr

Τηλέφωνο:: 2810280145

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?