Την ώρα που η Ελλάδα μετρά αντίστροφα για την διοργάνωση της νατοϊκής άσκησης Ramstein Flag 24 που πρόκειται να φιλοξενηθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας και στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας, η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά σε σχέση με τους όρους συμμετοχής της.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το οποίο υπογράφεται από τον στρατιωτικό συντάκτη Σταύρο Ιωαννίδη, η Τουρκία με προκλητικό τρόπο επιχειρεί να αποφύγει την υποβολή σχεδίων πτήσεως για διέλευση των τουρκικών F-16 από το FIR Αθηνών, καθώς σε αυτή την περίπτωση η Άγκυρα θα αναγνώριζε μέρος της δικαιοδοσίας του ελληνικού FIR αλλά και τον εναέριο χώρο των 10 μιλίων.
Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η Άγκυρα, για να αποφύγει την υποβολή σχεδίων πτήσης στις ελληνικές αρχές, άρα και την έμμεση αναγνώριση των θέσεων της Αθήνας, ζήτησε τα σχέδια πτήσης να υποβάλλονται απευθείας στο νατοϊκό στρατηγείο. Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα και να βρεθεί μια «συμβιβαστική» λύση, η ηγεσία του στρατηγείου αντιμετώπισε θετικά την πρόταση της Τουρκίας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.
«Όχι» από την Αθήνα
Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά, ενώ σε συζητήσεις σε ανώτατο επίπεδο τέθηκε ακόμη και το ζήτημα της απόσυρσης της ελληνικής υποψηφιότητας για τη διοργάνωση της Ramstein Flag. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι αν και η Ελλάδα φιλοξενεί την άσκηση, έχει δηλαδή τον ρόλο του Host Nation, το διαδικαστικό κομμάτι που περιλαμβάνει τον τρόπο διεξαγωγής, τα σενάρια, τους συμμετέχοντες κ.λπ., ανήκει στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συσκέψεις που ακολούθησαν κατατέθηκαν διάφορες προτάσεις για να γεφυρωθεί το «χάσμα», ωστόσο, καμία από αυτές δεν φαίνεται να προκρίνεται. Μία από τις προτάσεις προέβλεπε τη χρήση των μητρικών βάσεων για τα τουρκικά F-16, όπως έγινε σε πρόσφατη συνεκπαίδευση ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο ανατολικό Αιγαίο, ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα αφού και πάλι τα τουρκικά αεροπλάνα θα διέρχονται από το FIR Αθηνών μέχρι να φτάσουν στην περιοχή των ασκήσεων.
Συσκέψεις για να βρεθεί λύση
Τις τελευταίες εβδομάδες καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να πραγματοποιηθεί η άσκηση, η οποία, μεταξύ άλλων, θα προβάλει και τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Σημαντική, όμως, είναι και για το ΝΑΤΟ, ειδικά σε μία περίοδο εντάσεων με δύο ανοιχτά μέτωπα, σε Ανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, όπου η επίδειξη ισχυρού –αρραγούς– μετώπου, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για τη συμμαχία. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε μία ακόμη σύσκεψη σε τεχνικό επίπεδο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες μέχρι να ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμότητες, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Επειδή ο χρόνος περνάει και σε κάτι περισσότερο από 1,5 μήνα θα αρχίσουν οι αφίξεις των ξένων αποστολών στην 117 ΠΜ, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να επιμείνει σθεναρά και να μην υποχωρήσει για το… καλό της Συμμαχίας. Σε περίπτωση που οι Τούρκοι συνεχίζουν τα «τσαλίμια», η αφαίρεση της πρόσκλησης είναι μονόδρομος.
Ανδραβίδα ΓΙΟΚ και ας δουν την άσκηση από την… τηλεόραση.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο twitter και στο linkedin