Ρεπορτάζ: Γιώργος Λαμπράκης
Μέσα στον επόμενο μήνα θα κριθεί η αφαίρεση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον Γερμανό καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος με το βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης επιχειρεί να εξισώσει τους ναζί και τα εγκλήματά τους με την αντίσταση του κρητικού λαού! Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του ίδιου του ιδρύματος στα μάτια της τοπικής κοινωνίας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες ζητά επίμονα την αποκατάσταση της ηθικής και ιστορικής πραγματικότητας.
Μέσα από μια θυελλώδη συνεδρίαση, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης αποφάσισε κατά πλειοψηφία να πραγματοποιήσει μια νέα μονοθεματική συνεδρίαση τον Ιανουάριο του 2015, προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση για την υπόθεση, αφού προηγηθεί η λεπτομερής και εμπεριστατωμένη εισήγηση από τους καθηγητές που ζητούν την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Χάινς Ρίχτερ. Στη συνέχεια, το θέμα θα απασχολήσει την Κοσμητεία του Πανεπιστημίου Κρήτης η οποία έχει και τον τελευταίο λόγο!
Η εξέλιξη της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του ιδρύματος, ήταν ουσιαστικά μια νίκη όλων των κρητικών, οι οποίοι αντέδρασαν απέναντι στην μεθοδευμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας από τον Γερμανό καθηγητή και του υποστηριχτές του, σεβόμενοι τους νεκρούς, τις θυσίες και τους ποταμούς αίματος που πότισαν το δέντρο της λευτεριάς στο νησί. H καθολική αντίδραση των τοπικών φορέων, αυτοδιοικητικών και ακαδημαϊκών παραγόντων αλλά και απλών πολιτών ήταν τόσο δυναμική που έκανε ακόμα και μερίδα υποστηριχτών του Ρίχτερ να αναθεωρήσουν όταν είδαν τα αδιάσειστα στοιχεία που φανερώνουν πως πίσω από τον τρόπο γραφής του Γερμανού καθηγητή κρύβεται μια οργανωμένη προσπάθεια να “ξαναγραφεί” η ιστορία για τη Μάχη της Κρήτης, παρουσιάζοντας ως ιππότες τους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και ως … κτήνη τους κρητικούς που τους πολέμησαν!
Εδώ θα πρέπει να αποδοθούν στα εύσημα στους καθηγητές του ιδρύματος που παρά την απόφαση που έλαβε το Τμήμα για την αναγόρευση του Χ. Ρίχτερ σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης αντέδρασαν έντονα μόλις ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο του βιβλίου, κυρίως μέσα από την λεπτομερή καταγραφή που έκανε ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.
Συγκεκριμένα, οι πέντε καθηγητές στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης (κκ. Κοτρόγιαννος, Παπαδάκης, Δαφέρμος, Ξενάκης, Μανασάκης) είχαν ζητήσει την έκτακτη Γενική Συνέλευση για να συζητηθεί τύποις και ουσία το θέμα Ρίχτερ, ενώ πέρα από το ζήτημα της επαναξιολόγησης της ίδιας της απόφασης της αναγόρευσης, στο τραπέζι έπεσε και η πιο “σκληρή” πρόταση για άμεση ανάκλησή της!
Βουλή και Δικαιοσύνη
Το θέμα έφτασε και στη Βουλή από τον βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, με την παρέμβασή του να επιχειρεί να εκθέσει στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο τα στοιχεία της υπόθεσης, χαρακτηρίζοντας την «ντροπή».
Κατόπιν αυτών, προκαταρκτική εξέταση για όσα συνέβησαν και αφορούν στην αναγόρευση του κ. Ρίχτερ διέταξε ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρεθύμνου κ. Πατεράκης, με τον κ. Αυγενάκη, τον κ. Παραγιουδάκη αλλά και τα μέλη της Πρυτανικής Αρχής και της Κοσμητείας καθώς και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης να καλούνται να εκθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα. Η εισαγγελική παρέμβαση εκτιμάται ότι στηρίζεται νομικά στη λογική της διερεύνησης του αν τηρήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες της αναγόρευσης αλλά και στη διερεύνηση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν.
Ωστόσο αν κάτι τέτοιο ευσταθεί, πιθανόν να εγείρει νέο κύμα αντιδράσεων που θα σχετίζεται με την παρέμβαση της Δικαιοσύνης στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου, γεγονός που ίσως να αποτραβήξει τα φώτα από την ουσία της υπόθεσης που είναι η μάχη ενάντια στην παραχάραξη της Ιστορίας και να μετακυλήσει το ενδιαφέρον σε μία διαμάχη εξουσιών.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter