Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης
Τέλος σε μια υπόθεση που δίχασε την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός Κρήτης έβαλε το Πανεπιστήμιο του νησιού, ανακαλώντας τον τίτλο επιτιμίας του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος με το βιβλίο του για την Μάχη της Κρήτης προσβάλει τους αγώνες και τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού, επιχειρώντας παράλληλα να παρουσιάσει τα εγκλήματα των Ναζί ως έναν … ιπποτικό αγώνα!
Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών το απόγευμα της Τετάρτης 25/5/2016.
Η Αιτιολογική Έκθεση για την αφαίρεση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης από τον καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, η οποία φέρει τις υπογραφές του Καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας Δημήτρη Ι. Κοτρόγιαννου και του Επίκουρου Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής Δημήτρη Ξενάκη, δημοσιεύθηκε την παραμονή της 75ης Επετείου από την Μάχη της Κρήτης, όταν ένα ολόκληρο νησί μαζί με τα συμμαχικά στρατεύματα και τα ελάχιστα ελληνικά τμήματα αντιστάθηκαν στους Γερμανούς εισβολής, οι οποίοι μετά από ένα δεκαήμερο σκληρών μαχών και μεγάλων απωλειών, ξέσπασαν στον άμαχο πληθυσμό καίγοντας και σκοτώνοντας αδιακρίτως!
Αυτούς τους “ιππότες” επιχειρεί να … αναβαπτίσει ο Χάινς Ρίχτερ με το επίμαχο βιβλίο του, το οποίο έχει αποδομηθεί σελίδα με τη σελίδα, παράγραφο με την παράγραφο και λέξη προς λέξη, όχι μόνο από τα ατράνταχτα επιχειρήματα που παρουσιάζει η έκθεση αλλά και ο αγώνας πολλών τοπικών φορέων, αλλά από την ίδια την Ιστορία, η οποία έχει γράψει και δεν ξεγράφει!
ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ
“Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο απένειμε στον Καθηγητή Χ. Ρίχτερ τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα προ διετίας, έχει προβληματιστεί περισσότερο από κάθε άλλον από τις πρόσφατες εξελίξεις στην «υπόθεση Ρίχτερ», όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην δημόσια σφαίρα.
Ωστόσο, παραμένοντας προσηλωμένο στην ακαδημαϊκή αρχή ότι οι επιστημονικές αντιπαραθέσεις, οσοδήποτε οξείες και εάν εμφανίζονται, οφείλουν όχι μόνο να διεξάγονται αλλά και να λύνονται στο πεδίο του επιστημονικού διαλόγου και της κριτικής δημοσιότητας, προτίθεται και στην περίπτωση αυτή να διαφυλάξει αυτήν την αρχή. Οι επιστημονικές απόψεις του Καθηγητή Ρίχτερ έχουν κριθεί.
Δεδομένου ότι η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα έγινε με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι οι δηλώσεις του Χ. Ρίχτερ μετά το πέρας της δίκης σε μια σειρά Μέσων Ενημέρωσης, όχι μόνο της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής, υπολείπονται κατά πολύ της στάσης που προσδοκά το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από ένα πρόσωπο που το έχει τιμήσει με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα, και τον αποξενώνουν από την επιστημονική και ακαδημαϊκή λογική.
Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης υπενθυμίζει ότι η κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα δεν είναι χωρίς αξιακά εδραιωμένους όρους και προϋποθέσεις.
Ιδιαίτερα αναφέρουμε:
• Τον ισχυρισμό του Καθηγητή Χ. Ρίχτερ ότι το αντίθετο επιστημονικό επιχείρημα άλλου συνάδελφου του για το κατοχικό δάνειο διατυπώνεται κάτω από την απειλή της απόλυσης του τελευταίου από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Η αναφορά του αυτή προσβάλλει ευθέως το Αυτοδιοίκητο όσο και την ίδια την υπόσταση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, του οποίου είναι μέλος.
• Τις γενικευτικές απαξιωτικές του αναφορές στην ιστορία και στους πολίτες της Κρήτης, στη δημόσια σφαίρα.
• Τις γενικευτικές του αναφορές, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, σε «Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνόν κόμμα».
• Τον παραλληλισμό εκ μέρους του, της ενδεχόμενης αφαίρεσης του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο με πρακτικές του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, όπως συνέβη στην περίπτωση της αφαίρεσης του τίτλου του Τόμας Μαν από τους ναζί, την οποία επικαλείται ο Καθηγητής Ρίχτερ. Αυτός ο παραλληλισμός θίγει το ελληνικό Πανεπιστήμιο και την ιστορία του. Ας λάβει, υπόψη του ότι η ανάκληση ενός τίτλου δεν αποτελεί προνομία του ναζιστικού καθεστώτος. Απλώς, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, η ανάκληση δεν συνοδεύεται και από την καύση των βιβλίων.
Τέτοιες αναφορές του, τον θέτουν εκτός του κανονιστικού και αξιακού πλαισίου του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου. Με βάση λοιπόν τα προαναφερθέντα, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης του, αποφασίζει ομόφωνα να εισηγηθεί στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Καθηγητή Χ. Ρίχτερ”.
Με την απόφαση αυτή μπαίνει ένα οριστικό τέλος σε μια περιπέτεια που για περισσότερο από έναν χρόνο ταλάνισε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, δοκίμασε την διαχρονική του σχέση με την τοπική κοινωνία και εξέθεσε το ίδρυμα. Ευτυχώς, με τον αγώνα μιας μερίδας καθηγητών που που αναγνώρισαν το λάθος και τους αληθινούς σκοπούς του Γερμανού καθηγητή, η υπόθεση κλείνει οριστικά. Ο Γερμανός καθηγητής, γνήσιος εκφραστής της αναθεωρητικής προσπάθειας της Γερμανίας μέσα από γραπτά που λειτουργούν ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους εγκληματίες Ναζί της περιόδου 1939 – 1945, μπορεί ως ελεύθερος άνθρωπος να διατυπώνει όποιες απόψεις θέλει.
Από την Κρήτη όμως, έμαθε για δεύτερη φορά πως υπάρχουν άνθρωποι που αντιστέκονται σε κάθε είδους προσβολή και εισβολή, είτε αυτή γίνεται με τα όπλα, είτε με την πένα…
Δείτε ολόκληρη την Αιτιολογική έκθεση ΕΔΩ
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter