Γράφει ο: Γιώργος Λαμπράκης
Εβδομάδα εξελίξεων είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα, με φόντο την εν κρυπτώ αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης του Χάινς Ρίχτερ, παρά τις αντιδράσεις πανεπιστημιακών, τοπικών φορέων και πολιτών του νησιού σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Γερμανού ιστορικού αναφορικά με τη Μάχη της Κρήτης και την αντίσταση του κρητικού λαού.
Μέσα στα επόμενα 24ωρα οι αντιδράσεις αυτές αναμένεται να έχουν τη μορφή ντόμινο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα φτάσει στη Βουλή (Δείτε ΕΔΩ), ενώ φορείς της αυτοδιοίκησης, σύλλογοι και ενώσεις αναμένεται να αποδοκιμάσουν επίσημα τις ενέργειες μερίδας ακαδημαϊκών παραγόντων που εξέθεσαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το έφεραν απέναντι στη ίδια την κοινωνία. Αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο διακύβευμα αυτής της υπόθεσης, πέρα από τα όσα πρεσβεύει ο Γερμανός καθηγητής μέσα από το βιβλίο του. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ένα ίδρυμα απόλυτα ταυτισμένο με την τοπική κοινωνία του νησιού η οποία με τη σειρά της το θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της, κινδυνεύει να στιγματιστεί ως ένα ίδρυμα που τιμά αυτούς που εξισώνουν τους ναζί εγκληματίες με τα θύματά τους και όσους αντιστάθηκαν απέναντι στις μαζικές εκτελέσεις, στα αντίποινα και στα ολοκαυτώματα!
Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις καθώς μέχρι και την τελευταία στιγμή πολλοί πανεπιστημιακοί ζητούσαν να μην πραγματοποιηθεί η τελετή, καθώς στο μεταξύ είχαν πληροφορηθεί για τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν αλλά και για την επιστολή διαμαρτυρίας του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μανούσου Παραγιουδάκη ο οποίος έγκαιρα είχε θέσει τους προβληματισμούς του στον Πρύτανη του ιδρύματος κ. Ευριπίδη Στεφάνου.
“Δεν μπορεί να αναγορευτεί ως Διδάκτορας του Πανεπιστημίου ένας Γερμανός ιστορικός που όχι μόνο αμφισβητεί, αλλά και υβρίζει τον αγώνα των Κρητών και των συμμάχων κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης“, έλεγαν χαρακτηριστικά οι ακαδημαϊκοί χωρίς να μπορέσουν να αποτρέψουν – τελικά – το ολίσθημα!
Ζητούνται απαντήσεις
Κάτω από το βάρος αυτών των εξελίξεων, η (καθυστερημένη) απάντηση των πρυτανικών αρχών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς όλες οι πλευρές θέλουν να πάρουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Κυρίως όμως η τοπική κοινωνία. Έτσι λοιπόν, η Πρυτανεία οφείλει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα, όπως τα θέτουν οι φορείς:
-Ποιοι και γιατί επέμεναν να τιμηθεί ο Χάινς Ρίχτερ και να αναγορευθεί επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών χωρίς να δώσουν σημασία στις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί εδώ και τρία χρόνια;
-Υπήρχε γραπτή εισήγηση στα μέλη της ΓΣ του Τμήματος όταν κλήθηκαν να λάβουν την σχετική απόφαση, ή η σχετική εισήγηση έγινε προφορικώς, όπως υποστηρίζει μερίδα των καθηγητών;
-Γιατί υπήρξε αυτή η εμμονή να τιμηθεί ο Γερμανός ιστορικός ακόμα και όταν πανεπιστημιακοί, φορείς και πολίτες αντέδρασαν τα τελευταία 24ωρα πριν από την προγραμματισμένη εκδήλωση στο Ρέθυμνο, η οποία και τελικά δεν πραγματοποιήθηκε;
-Πως εξηγείται το γεγονός ότι οι πόρτες του -υπό κατάληψη- Πανεπιστημίου Κρήτης άνοιξαν μόνο και μόνο για την μικρή ομάδα καθηγητών και τον Χάινς Ρίχτερ προκειμένου να γίνει άρον άρον η τελετή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί καθηγητές το πληροφορήθηκαν αργότερα;
-Η τιμή στον Γερμανό καθηγητή, σημαίνει πως το Πανεπιστήμιο Κρήτης αποδέχεται τα όσα αναφέρει ο Χάινς Ρίχτερ στο βιβλίο του; Θεωρεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης “κτηνώδη” και “βρώμικη” την αντίσταση των κρητικών και “ιπποτική και δίκαιη” τη μάχη από την πλευρά των αλεξιπτωτιστών;
Αυτά και άλλα πολλά είναι τα κρίσιμα ζητήματα που τίθενται και που πρέπει να ξεκαθαριστούν άμεσα, ώστε να μην διαρραγεί η σχέση του Πανεπιστημίου Κρήτης με την τοπική κοινωνία, καθώς αυτό θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Για όλους.
Ιστορικός αναθεωρητισμός ή δικαίωμα στη μνήμη;
Με αφορμή τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Αριστομένης Συγγελάκης ανέφερε τα εξής:
“Ο κ. Ρίχτερ προσβάλλει την Αντίσταση και τη Θυσία του κρητικού λαού. Ο λαϊκός ξεσηκωμός, η απαράμιλλη γενναιότητα και η γενναιοψυχία των Κρητικών, που τίμησαν και έθαψαν τους νεκρούς και περιέθαλψαν τους τραυματίες εισβολείς της Βέρμαχτ δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ούτε,άλλωστε, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε το Γ´Ράιχ στην Ελλάδα. Ας μη ματαιοπονούν: Η κάθαρση από την ανείπωτη τραγωδία της Γερμανικής Κατοχής δεν μπορεί να επέλθει ΧΩΡΙΣ Δικαιοσύνη και Αποζημίωση“!
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter