Την ώρα που οι συζητήσεις και οι διεργασίες για την απόκτηση των νέων αντιαεροπορικών και αντιπυραυλικών συστημάτων που θα αποκτηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ερωτηματικό παραμένει το μέλλον των ρωσικών συστημάτων που βρίσκονται σε επιχειρησιακή αξιοποίηση, τόσο από την Πολεμική Αεροπορία, όσο και από τον Στρατό Ξηράς.
Πρόκειται για το αντιαεροπορικό – αντιπυραυλικό αυτοκινούμενο σύστημα Κ/Β S-300 PMU1, το οποίο εντάχθηκε επίσημα στην Πολεμική Αεροπορία το 2000 (ένα χρόνο νωρίτερα είχε αφιχθεί με περιπετειώδη τρόπο στην Κρήτη) και αξιοποιείται από την 11η Μοίρα Κατευθυνομένων Βλημάτων με έδρα το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Επίσης στην ίδια Μονάδα, αξιοποιείται επιχειρησιακά από το 2001 το αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων μικρού βεληνεκούς TOR-M1. Το α/α σύστημα Κ/Β TOR-M1 υπηρετεί και στον Στρατό Ξηράς, ο οποίος επίσης αξιοποιεί από το 1992 το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα κατευθυνομένων βλημάτων OSA-ΑΚ.

Τα παραπάνω συστήματα οποία βρίσκονται σε υπηρεσία για πάρα πολλά χρόνια χωρίς να έχουν περάσει από πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πλέγματος αεράμυνας της χώρας μας.
Το μέλλον και ο ελληνικός «θόλος»
Με βάση τις επιχειρησιακές δυνατότητες αυτών των συστημάτων στο σύγχρονο πεδίο, αλλά και με δεδομένο πως οποιαδήποτε αναβάθμιση ή υποστήριξή τους από πλευράς Ρωσίας πρέπει να αποκλειστεί, το μέλλον τους στο ελληνικό οπλοστάσιο αποτελεί μια πρόκληση, τόσο για την ηγεσία που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις, όσο και για το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτά.
Στην πρόσφατη, αποκλειστική συνέντευξή του στο defenceline.gr, o Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης είχε ερωτηθεί για το θέμα και είχε αναφέρει τα εξής: «Θα πρέπει να ανaφέρουμε ότι χάρη στην προσπάθεια του προσωπικού τa συστήματα αυτά παραμένουν επιχειρησιακά. Η Πολεμική Αεροπορία επιδιώκει τη μέγιστη συνεργασία όλων των συστημάτων για τη διασφάλιση της εθνικής αεράμυνας. Αν και οι προκλήσεις που συνδέονται με τα ρωσικά συστήματα είναι υπαρκτές, η αξιοποίηση τους σε συνδυασμό με τα νεότερα μέσα θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα διασύνδεσης, υποστήριξης και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στο ευρύτερο πλαίσιο του σχεδιασμού μας».
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube