Γράφει ο Γιώργος Λαμπράκης
Την άνοιξη του 1999 το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 φτάνει (τελικά) στη Κρήτη, καθώς οι πιέσεις δεν επέτρεψαν την εγκατάστασή του στη Κύπρο, η οποία άλλωστε παρήγγειλε και πλήρωσε για την απόκτησή του. Η 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου ήταν από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα η βάση των S-300, με εξαίρεση το διάστημα που το σύστημα εγκαταστάθηκε στην 138 Σμηναρχία Μάχης του Τυμπακίου στα νότια του νομού.
Μέχρι την ημέρα της πρώτης βολής του συστήματος που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Πεδίο Βολής Κρήτης (Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ) το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα παρέμενε ένα μεγάλο ερωτηματικό για “φίλους” και εχθρούς, καθώς τα σενάρια, οι φήμες και οι αντικρουόμενες πληροφορίες για την επιχειρησιακή του ετοιμότητα ερχόταν πολλές φορές σε πλήρη αντίθεση με την πραγματικότητα.
Οι φωτογραφίες που παρουσιάζει σήμερα το defenceline.gr προέρχονται από το αρχείο του Αντισμηνάρχου ε.α. Γιώργου Κωστάκη, ενός αξιωματικού που έχει συνδέσει το όνομά του με την 126 Σμηναρχία Μάχης αλλά και ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στην κοινωνία του Ηρακλείου.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν αναμφίβολα οι φωτογραφίες με τον -τότε- διοικητή της 126 ΣΜ, τον αείμνηστο Σμήναρχο Στυλιανό Δεμένεγα, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα έχασε με τον πλέον τραγικό τρόπο τη ζωή του σε αεροπορικό δυστύχημα με στρατιωτικό ελικόπτερο στη Κύπρο, όπου υπηρετούσε ως διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων του μαρτυρικού νησιού.
Το καλοκαίρι του 1999, βρέθηκε στο Ηράκλειο ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης του Ηρακλείου και ενημερώθηκε για την πορεία της εκπαίδευσης του προσωπικού η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη παρουσία μάλιστα και Ρώσων αξιωματούχων…
Αργότερα, στην 126 ΣΜ είχε βρεθεί και ο -τότε- υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σωκράτης Χάσικος, με την διοίκηση της Σμηναρχίας να έχει περάσει στον Σμήναρχο (Ι) Γιάννη Ιωάννου.
Μια αλησμόνητη εποχή για όσους υπηρετούσαν τότε, στην 126 Σμηναρχία Μάχης του Ηρακλείου είτε στους S-300 είτε στην 334 Μοίρα Παντός Καιρού που επιχειρούσε με τα αεροσκάφη Mirage F-1CG, καλύπτοντας τον ιδιαίτερα νευραλγικό χώρο του Νοτιοανατολικού Αιγαίου.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter