Γράφει ο Εμμανουήλ Δασκαλάκης
O σεισμός είναι μια φυσική διαδικασία που σχετίζεται με τις δονήσεις του εδάφους που προκαλούνται από την απελευθέρωση ενέργειας στο εσωτερικό της Γης. Αυτή η ενέργεια ελευθερώνεται όταν πέτρες στο υπέδαφος σπάνε ή κινούνται εξαιτίας της τάσης που ασκείται πάνω τους.
Οι σεισμοί μπορούν να έχουν διάφορες συνέπειες, από απλές δονήσεις που είναι μόνο αισθητές από τους ανθρώπους μέχρι σοβαρές καταστροφές και ακόμη και τσουνάμι σε περιοχές κοντά στη θάλασσα. Οι συνέπειες ποικίλουν επίσης ανάλογα με το μέγεθος τους, την επικράτεια της επίδρασής τους και τα χαρακτηριστικά της περιοχής όπου συμβαίνουν.
Ορισμένες από τις κύριες συνέπειες των σεισμών περιλαμβάνουν: Καταστροφή Κτιρίων και Υποδομών, Απώλεια Ανθρώπινων Ζωών, Τραυματισμοί και Ανθρώπινα Θύματα, Οικονομικές Συνέπειες, Επίπτωση στο Περιβάλλον, Ψυχολογικές Συνέπειες.
Η έκταση των συνεπειών ενός σεισμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τόπου και του βάθους του επικεντρώματος, του τύπου του εδάφους, και της πυκνότητας του πληθυσμού στην περιοχή.
Η Πολιτική Προστασία αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια σεισμικών συμβάντων, προστατεύοντας τους πολίτες και συμβάλλοντας στην οργάνωση της αντιμετώπισης των επιπτώσεων.
Οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας κατά το σεισμό συμπεριλαμβάνουν:
- Συντονισμός και Διαχείριση Κρίσεων: Η Πολιτική Προστασία συντονίζει τις δράσεις διάφορων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων πυροσβεστικών, αστυνομικών, ιατρικών και άλλων, προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση αποτελεσματικά.
- Ενημέρωση και Εκπαίδευση του Κοινού: Παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση στο κοινό για το πώς να αντιδράσει κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ασφαλούς εκκένωσης και πρώτων βοηθειών.
- Οργάνωση Εκκενώσεων: Η Πολιτική Προστασία συμμετέχει στον σχεδιασμό και την υλοποίηση σχεδίων εκκένωσης, βοηθώντας στην απομάκρυνση των κατοίκων από περιοχές επηρεασμένες από τον σεισμό.
- Διαχείριση Επιπτώσεων: Συνεργάζεται με διάφορες ομάδες και υπηρεσίες για τη διαχείριση των επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένων της αντιμετώπισης τραυματιών, της κατασβεστικής δράσης, και της ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών.
- Επικοινωνία και Συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς: Συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και γειτονικές χώρες για την ανταλλαγή πληροφοριών, την παροχή βοήθειας και την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διασφάλιση της ακαιρεότητας του κοινού και της κοινότητας κατά τη διάρκεια σεισμικών γεγονότων.
Τεράστιο ρόλο έχει ο στρατός που αναλαμβάνει πολυάριθμους ρόλους για την αντιμετώπιση της κρίσης.
- Πρώτον, παρέχει βοήθεια σε επιχειρήσεις διάσωσης, αναζητώντας και απεγκλωβίζοντας εγκλωβισμένα άτομα.
- Δεύτερον, διασφαλίζει την ασφάλεια και την τάξη σε πληγείσες περιοχές, εμποδίζοντας πιθανές αναταραχές.
- Επίσης, παρέχει ιατρική βοήθεια, θέτοντας σε λειτουργία φορητά νοσοκομεία και παρέχοντας ιατρική περίθαλψη. Τρίτον, συμμετέχει σε εργασίες αποκατάστασης, αναστηλώνοντας υποδομές και βοηθώντας στην αποκατάσταση της κοινότητας.
Η στρατιωτική παρέμβαση συμβάλλει στην αποτελεσματική και συντονισμένη αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενισχύοντας τις δυνατότητες αντιμετώπισης της κρίσης και παρέχοντας σημαντική υποστήριξη στην κοινωνία.
Αιχμή του δόρατος του κρατικού μηχανισμού όμως είναι η Πυροσβεστική που δραστηριοποιείται για να αντιμετωπίσει πιθανές επιπτώσεις και εκτάκτους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Οι εργασίες της Πυροσβεστικής κατά τον σεισμό περιλαμβάνουν:
- Έρευνα και Διάσωση όπου οι πυροσβέστες αναλαμβάνουν δράσεις έρευνας και διάσωσης για την εύρεση και ασφαλή εκκένωση ατόμων που ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί σε κτίρια ή επηρεαστεί από άλλες σεισμικές επιπτώσεις.
- Κατάσβεση Πυρκαγιών αφού σε περίπτωση που προκληθεί πυρκαγιά εξαιτίας του σεισμού, οι πυροσβέστες κατασβήνουν τις φλόγες και προστατεύουν τις ζωές και την περιουσία των πολιτών.
- Απομάκρυνση Επικίνδυνων Υλικών όπου αν υπάρχουν επικίνδυνα χημικά ή άλλα υλικά που απελευθερώνονται λόγω του σεισμού, η Πυροσβεστική μπορεί να συνεργαστεί με ειδικές ομάδες για την απομάκρυνση και αντιμετώπισή τους.
- Υποστήριξη Εκκένωσης και Ασφάλειας που εκεί οι πυροσβεστικές υπηρεσίες βοηθούν στην οργάνωση και εκτέλεση σχεδίων εκκένωσης και διασφαλίζουν την ασφαλή μετακίνηση του πληθυσμού σε ασφαλείς περιοχές.
Επιθεώρηση Κτιρίων όπου οι πυροσβέστες ελέγχουν την κατάσταση των κτιρίων και προβαίνουν σε απομόνωση ή εκκένωση αν κριθεί απαραίτητο.
Σε γενικές γραμμές, ο ρόλος της πυροσβεστικής κατά τον σεισμό είναι να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία του κοινωνικού συνόλου, να παρέχει βοήθεια σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και να συνεισφέρει στην αποκατάσταση της κανονικότητας μετά από τον σεισμό.
Ο Εμμανουήλ Δασκαλάκης είναι Αξιωματικός ΠΣ. Εισήλθε στη Σχολή Ανθυποπυραγών με κατατακτήριες εξετάσεις με πρώτο πτυχίο αυτό της Γεωλογίας. Έχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (MBA & MSc Διαχείρησης Καταστροφών & Κρίσεων). Επίσης είναι απόφοιτος ΙΕΚ ‘’Στέλεχος Ασφαλείας Προσώπων και Υποδομών’’. Είναι εκπαιδευτής ΣΑΕΚ, ραδιοφωνικός παραγωγός και αρθρογράφος.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube