Γράφει ο Γιώργος Δημητρόπουλος*
Είναι γνωστό σε όλους μας ο ρόλος των πληροφοριών. Μια έγκυρη και έγκαιρη πληροφορία, μπορεί να γείρει την πλάστιγγα της μάχης σε εκείνον που θα την αξιοποιήσει κατάλληλα. Εδώ και πολλά χρόνια, ο αμερικανικός στρατός χρησιμοποιεί μια σειρά από μή επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs), όχι μόνο για τη συλλογή πληροφοριών και την αναμετάδοση τους σε πραγματικό χρόνο, αλλά και για αποστολές καταστροφής.
Τα πλεονεκτήματα τους είναι εμφανή και περιλαμβάνουν, την εκ του ασφαλούς συλλογή πληροφοριών, χωρίς να διακινδυνεύσει το προσωπικό, τη μεγάλη ακρίβεια, και φυσικά το χαμηλό κόστος χρήσης σε σχέση με άλλα μέσα.
Οι αισθητήρες των μέσων αυτών, αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό των εταιριών και εξελίσσονται ταχύτατα. Στο βίντεο αυτό, μπορείτε να δείτε μια νέα κάμερα υψηλής τεχνολογίας, η οποία χρησιμοποιείται στα μέσα αυτά, με ανάλυση 1.8 gigapixel! Όπως θα δείτε, τον αισθητήρα αυτό τον έχει σχεδιάσει ένας Έλληνας, ο Γιάννης Αντωνιάδης, ο οποίος μας περιγράφει τα πλεονεκτήματα της χρήσης του και τις νέες δυνατότητες που προσδίδει.
Η σημασία των πληροφοριών είναι καταλυτική κατά τη σχεδίαση των επιχειρήσεων και κατά τη Διαδικασία Λήψης Απόφασης, το προσωπικό που διεξάγει την Προπαρασκευή Πληροφοριών στο Πεδίο Επιχειρήσεων, αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα, για να αποκτήσει την κατά το δυνατόν καλύτερη εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων και των ενεργειών του εχθρού.
Η Προπαρασκευή Πληροφοριών στην Περιοχή Επιχειρήσεων (Π3Ε), αποτελεί μέρος της Λήψης Απόφασης, κατά την οποία άνδρες του τμήματος (ανάλογα με τη σύνθεσή του και κατά προτίμηση με ειδικότητα στις πληροφορίες), παίζουν το ρόλο του εχθρού. Το προσωπικό αυτό δεν συμμετέχει στις διαδικασίες σχεδίασης που εκτελεί το υπόλοιπο τμήμα και συνήθως εργάζεται σε ένα χώρο ξεχωριστό και σχετικά απομονωμένο από τους υπόλοιπους. Τα βήματα από τα οποία αποτελείται η Π3Ε, είναι τα εξής:
-Προσδιορισμός της Περιοχής Επιχειρήσεων
-νάλυση των χαρακτηριστικών της Περιοχής Επιχειρήσεων
-Εκτίμηση του εχθρού
-Προσδιορισμός των πιθανότερων τρόπων ενεργείας του εχθρού
Η ανάλυση αυτή πραγματοποιείται σε βάθος και ανάλογα με το διαθέσιμο χρόνο. Μη επανδρωμένα οχήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή και την ενημέρωση των υπαρχόντων πληροφοριών κατά τη σχεδίαση και φυσικά για την παρακολούθηση της, προκειμένου να λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις.
Μια παρουσίαση του βιβλίου «Λήψη Απόφασης, μια Τέχνη στο Σύγχρονο πεδίο της Μάχης», μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ
* Ο Γιώργος Δημητρόπουλος είναι στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων και συγγραφέας του βιβλίου Λήψη Απόφασης, μια Τέχνη στο Σύγχρονο πεδίο της Μάχης.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter