Τη σύμβαση για την μετατροπή της στοάς Μακάσι σ’ ένα υποβλητικό μουσειακό χώρο της Εθνικής Αντίστασης, που θα εστιάζει στη μνήμη του ξεριζωμού των ανθρώπων μας από τους Ναζί και στη μεταφορά τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, υπέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός το πρωί της Δευτέρας 7/4.
Ο Αλέξης Καλοκαιρινός, αξιοποιώντας και την πολυετή εμπειρία που έχει αποκομίσει ως Πρόεδρος του Δ.Σ. της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, συζήτησε με τον ανάδοχο τον στόχο της Δημοτικής Αρχής, που είναι να αναδειχθεί το πολύπλευρο φαινόμενο των διώξεων και του εκτοπισμού την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το έργο «Δημιουργία Μόνιμης Έκθεσης Ενθυμημάτων Εθνικής Αντίστασης στη Στοά Μακάσι» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την έρευνα, περισυλλογή, αξιολόγηση και καταγραφή του ιστορικού και πληροφοριακού υλικού, την σύνταξη κειμένων και την φωτογραφική καταγραφή, την ψηφιοποίηση και ψηφιακή επεξεργασία υλικού, την δημιουργία έντυπου υλικού προβολής έκθεσης καθώς και τη δημιουργία εικαστικών συνθέσεων και εκθεσιακού υλικού της έκθεσης.
Στο έργο περιλαμβάνεται επίσης η παραγωγή βίντεο – ντοκιμαντέρ που θα αφορά την ιστορία του τόπου με έμφαση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς και μικρότερα βίντεο που θα προβάλουν υλικό σχετικό με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τις παραμονές του πολέμου, τη Μάχη της Κρήτης, την κατοχή και την Εθνική Αντίσταση στη Κρήτη, τα Ολοκαυτώματα των Μαρτυρικών Χωριών της Κρήτης και υλικό που θα αναφέρεται στην απελευθέρωση της Κρήτης και την κατάσταση στην μεταπολεμική περίοδο.
Το έργο, προϋπολογισμού 26.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2021-2027» και ο χρόνος υλοποίησης είναι οι εννέα μήνες.
Η Στοά Μακάσι
Στο χώρο της στοάς Μακάσι είχαν συγκεντρωθεί από τους Γερμανούς οι συλληφθέντες από όλη την Κρήτη όπου μετά από ολιγοήμερη παραμονή τους μεταφέρθηκαν ατμοπλοϊκώς με το ιταλικό πλοίο MADONNA στον Πειραιά, στις φυλακές Βούρλων Δραπετσώνας. Από εκεί με το ίδιο πλοίο μεταφέρθηκαν στην Θεσσαλονίκη και μέσω Βουλγαρίας, με τρένο στο ΖΕΜΟΥΝ της Γιουγκοσλαβίας. Μετά από παραμονή 3 μηνών περίπου, ένας μεγάλος αριθμός αιχμαλώτων μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen (4 Νοεμβρίου 1943).
Μία άλλη ομάδα συλληφθέντων από όλη την Κρήτη κρατήθηκαν στο Μακάσι από τις 8 Μαΐου 1944 έως τις 8 Ιουνίου 1944, οπότε και τους επιβίβασαν στο πλοίο ΤΑΝΑΙΣ, για να μεταφερθούν στον Πειραιά. Ανοιχτά του Αιγαίου πελάγους το πλοίο βυθίστηκε από τορπίλη…
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube