Γράφει ο Κων/νος Βουλγαράκης – Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ
Η νεόκοπος βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτα Ιακωβίδου, με του που εισήλθε στη Βουλή υπέβαλλε ερώτηση στον ΥΠΕΘΑ, σχετικά με τις «απαλλαγές των στελεχών, μετά από 24ωρη υπηρεσία» και αν κατάλαβα καλά, ζητά … μεγαλύτερες απαλλαγές!
Δεν ξέρω ποιους συμβουλεύεται και ποιος ενημερώνει τη νέα βουλευτή, αλλά καλό θα είναι, να παρεμβαίνει ως έχει καθήκον, ΑΦΟΥ προηγουμένως ενημερωθεί υπεύθυνα και αρμοδίως, για οποιοδήποτε θέμα. Ειδικά δε για τις Ε.Δ., θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι ένας χώρος με πολλές ιδιαιτερότητες, που σε καμιά περίπτωση, δεν άπτονται μεν της αδιαφάνειας, αλλά απαιτούν δε, προσεκτικούς και υπεύθυνους χειρισμούς, ειδικά στο : ΤΙ λέγεται, ΓΙΑΤΙ λέγεται, σε ΠΟΙΟΥΣ απευθύνεται και ΠΟΙΕΣ επιπτώσεις μπορεί αυτό να έχει (εντός και εκτός του Στρατεύματος).
Το Στράτευμα βασίζεται σε Λειτουργικές, Διοικητικές και Ιεραρχικές Δομές, που ΟΛΕΣ μεταξύ τους αλληλοεξαρτώνται και συμβάλλουν προς ένα και μοναδικό στόχο: την Επιχειρησιακή Ετοιμότητα του. Ο βασικός πυλώνας όλου αυτού του οικοδομήματος, είναι πάντα ο «Άνθρωπος» (τα Στελέχη του), που δεν μπορεί να αντικατασταθεί (ούτε και να υποκατασταθεί) από την τεχνολογία, όπως πολλοί (υπερβάλλοντες) ισχυρίζονται για τους δικούς τους λόγους.
Το ανθρώπινο δυναμικό, ως «θεμέλιο» του Στρατεύματος, έχει δύο (2) χαρακτηριστικές απαιτήσεις : την Εκπαίδευση και το Ηθικό του. Οτιδήποτε απ’ τα δύο κι αν υποβαθμιστεί, διαταραχθεί ή και υπονομευθεί, το θεμέλιο αυτό θα γίνει σαθρό και το οικοδόμημα θα καταρρεύσει !! Εξ ου και στις απανταχού σύγχρονες επιχειρήσεις, ΣΤΟΧΟΣ δεν είναι τόσο το «υλικό» του εχθρού, όσο το «ΗΘΙΚΟ» των στελεχών του (μέσω πολλών ειδικών επιχειρήσεων). Οποιοσδήποτε λοιπόν, είτε σκόπιμα, είτε και εν αγνοία του ή ακόμα και από επιπολαιότητα και ανευθυνότητα, «βάλει» κατά του ηθικού των στελεχών μας, στην πράξη βλάπτει στο Στράτευμα και στην Πατρίδα μας.
Έκρινα αναγκαία την παραπάνω «θεωρία», προκειμένου να γνωρίζει … «που πατά», όχι μόνο η νέα βουλευτής μας, αλλά και πολλοί συνάδελφοι της, που πολύ συχνά αρέσκονται σε τέτοιες «ασκήσεις λαϊκισμού», στο ευαίσθητο πεδίο του Στρατεύματος. Προϋπόθεση βέβαια για να το αντιληφθεί κανείς, είναι επίσης να γνωρίζει, την απαράβατη Αρχή Διοίκησης, που σε όλες τις Σχολές διδάσκεται : μια Απόφαση (διαταγή, εντολή, εγκύκλιος …, νόμος, κλπ) είναι καλή, μόνο όταν είναι εφαρμόσιμη. Και για να είναι εφαρμόσιμη, θα πρέπει να πληρεί τρία (3) κριτήρια :
– Κατάλληλη για να επιλύσει το θέμα,
– Αποδεκτή ως προς το κόστος και
– Εφικτή ως προς τις δυνατότητες, άλλως η Διαταγή θα καταστρατηγηθεί και θα προκαλέσει …. μεγαλύτερη βλάβη (από όποιο όφελος) !!
Υπό αυτή λοιπόν την προϋπόθεση, ας δούμε επί της ουσίας, τι συμβαίνει με τις απαλλαγές …. τη δεδομένη για το Στράτευμα στιγμή :
1. Είναι αυτονόητο και επιβεβλημένο, κάποιος που έχει καταπονηθεί μετά από 24ωρη βάρδια ή υπηρεσία διανυκτέρευση, να απαλλάσσεται. ΟΧΙ μόνο διότι κανόνες κοινωνικής ευαισθησίας το απαιτούν, ούτε επίσης διότι, ανθρωπίνως καθίσταται αναποτελεσματικός, αλλά κυρίως ΔΙΟΤΙ, αυτός ο καταπονημένος άνθρωπος, θέτει σε κίνδυνο την ΑΣΦΑΛΕΙΑ τη δική του, των συναδέλφων του και του υλικού της Υπηρεσίας του, ειδικά σε κρίσιμες θέσεις συνεργείων των Ναυστάθμων και των Πολεμικών Πλοίων (τα στατιστικά ατυχημάτων είναι ενδεικτικά).
2. Για να τύχει κάποιος απαλλαγής (για οποιονδήποτε λόγο), θα πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος «αντικαταστάτης» του, που να μπορεί να καλύψει επαρκώς τα καθήκοντα του, άλλως θα υπάρξει εμπλοκή, δυσλειτουργία και … «κενά» (πολύπλευρα).
3. Δεδομένου ότι το Στράτευμα λειτουργεί 24 ώρες επί 365 μέρες, συνεχώς και αδιαλείπτως, από τη βουνοκορφή στο Σουφλί, μέχρι το τελευταίο κύμα στο Αιγαίο (και όχι μόνο), είναι αντιληπτό ότι, για να λειτουργήσει αυτό το θέμα «απαλλαγών», θα πρέπει να υπάρχει ευέλικτη και αποτελεσματική Οργάνωση (εφικτό) και κατάλληλη Στελέχωση (μη εφικτή τα τελευταία χρόνια).
Όσο λοιπόν δεν θα υπάρχει κατάλληλη στελέχωση, το θέμα των απαλλαγών, είναι «γράμμα κενό», που όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ανακούφιση του προσωπικού, αλλά δημιουργεί σοβαρές προστριβές σε θέματα «διοίκησης» και τελικά, πλήττει καίρια το ηθικό και τη λειτουργία του Στρατεύματος.
4. Πέραν των «απαλλαγών», που εμπλέκεται σε μη αποδεκτά (ενδεχομένως) κόστη, υπάρχουν πολλά «ισοδύναμα» μέτρα, για την ανακούφιση του προσωπικού, σήμερα πολύ πιο Κατάλληλα και Αποδεκτά (ενδεικτικά) :
– Το θέμα επέκτασης των Οικισμών φιλοξενίας προσωπικού
– Τα θέματα αδιάβλητης αξιολόγησης της εξέλιξης του
– Ο σαφής και δίκαιος προγραμματισμός των μετακινήσεων του
– Η υγειονομική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική του κάλυψη
– και το σημαντικότερο, ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ του Στρατεύματος.
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ : Επειδή ….. «όλα έχουν το κόστος τους», θα πρέπει προηγουμένως η πολιτική ηγεσία της Χώρας, να χαράξει ένα Στόχο και Όραμα : ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ Ε.Δ. ΘΕΛΟΥΜΕ !! Και όχι να παλινωδεί μεταξύ της υποχρεωτικής θητείας (στρατευμένων) και της επαγγελματικής θητείας (ΕΠΟΠ) και …. τελικά, να αφήνει και τα δύο ημιτελή και ατελέσφορα!
Κατά συνέπεια, η κα βουλευτής Παναγιώτα Ιακωβίδου και κάθε άλλος επίδοξος «αναμορφωτής», θα πρέπει –αφού ξεκαθαρίσουν μέσα τους, αν θεωρούν πράγματι αναγκαίο, να υπάρχουν στη Χώρα μας, ικανές Ε.Δ. – να μας πει, αν είναι έτοιμη να εισηγηθεί και υπογράψει, το ΚΟΣΤΟΣ της αναπλήρωσης των «απαλλαγών», μέσω μιας επιχειρησιακά αποδεκτής Στελέχωσης του Στρατεύματος.
Από «κούφια λόγια» το Στράτευμα έχει χορτάσει και γι αυτό, ακόμα και ο τελευταίος Ναύτης μας, ΞΕΡΕΙ πολύ καλά, ποιοι είναι πάντα κοντά του, ποιοι μοχθούν και ΠΟΙΟΙ θα πολεμήσουν δίπλα του!
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter