Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί τις εξελίξεις μετά την τρομοκρατική επίθεση στην “καρδιά” του Παρισιού, στη Βαστίλη, όπου βρίσκονται τα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo. Ενός περιοδικού που πολλές φορές έχει γίνει στόχος των φανατικών μουσουλμάνων γιατί δημοσίευσε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.
Σύμφωνα με τη Liberation οι τρεις μακελάρηδες συνελήφθησαν, αλλά λίγο αργότερα ανασκεύασε την πληροφορία και έκανε λόγο για εντοπισμό τους και ταυτοποίησή τους. Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιώσει καμία τέτοια πληροφορία. Πάντως, στην ηλεκτρονική έκδοση η Liberation κάνει λόγο για τρεις άντρες ηλικίας 34, 32 και 18 ετών.
Γαλλικά μέσα αναφέρουν πως οι δράστες είναι οι Said Kouachi, γεννημένος το 1980, ο Chèirf Kouachi, γεννημένος το 1982 και ο Hamyd Mourad, γεννημένος το 1996. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters, ένας από τους δράστες είχε καταδικαστεί για τρομοκρατία το 2008. Μάλιστα, σε όλα τα γαλλικά μέσα κυκλοφορούν φωτογραφίες των δύο αδελφών.
O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη «ημέρα εθνικού πένθους» στη Γαλλία κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα στην χώρα μετά την επίθεση που διαπράχθηκε εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Ο διευθυντής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ ανακοίνωσε ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία συνεργάζεται με τις δυνάμεις ασφαλείας της Γαλλίας ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι της πολύνεκρης επίθεσης. Οι δράστες φώναζαν “Αλλάχ ουάκμπαρ” (ο Αλλάχ είναι μεγάλος) και οι αρχές εκτιμούν ότι πρόκειται για μέλη της Αλ Κάιντα.
«Εκδικηθήκαμε τον Μωάμεθ, σκοτώσαμε τον Charlie Hebdo». Τη φράση αυτή φώναξαν θριαμβευτικά οι ένοπλοι τρομοκράτες έξω από το κτίριο και αφού γάζωσαν έναν αστυνομικό, ο οποίος επέβαινε σε ποδήλατο κι έφθασε πρώτος στον τόπο του εγκλήματος.
Τον έλεγαν Αχμέντ, ήταν τριάντα χρόνων και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Επιχείρησε να σταματήσει τους δράστες με το πιστόλι του 9 χιλιοστών, κάτι όμως που αποδείχθηκε μοιραίο για τον ίδιο. Δέχθηκε μια ριπή από σφαίρες και όταν έπεσε τραυματισμένος στο πεζοδρόμιο, ήρεμα ο ένας από τους τρομοκράτες του έδωσε τη χαριστική βολή στο κεφάλι κι εξίσου ήρεμα επέστρεψε στο αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες.
Φωτογραφία ντοκουμέντο από το περιοδικό “Inspire” της Aλ Κάιντα, στην έκδοση του 2013, δείχνει τον Σάρμπ κατά κόσμον Στεφάν Σαρμπονιέ να είναι ανάμεσα στα πρόσωπα που τα μέλη της Αλ Κάιντα θέλουν “ζωνταντούς ή νεκρούς”. Ήταν ο μικρότερος σε ηλικία από τους τέσσερις γνωστούς σκιτσογράφους. Εργάστηκε σε πολλές και μεγάλες εφημερίδες και ήταν εκείνος που υπερασπίστηκε με κάθε τρόπο τις ιδέες των συνεργατών του ακόμα και όταν εκδόθηκε διαταγή θανάτου από τους φανατικούς μουσουλμάνους.
Ολονυχτία στο Παρίσι για τους νεκρούς
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν απόψε στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις της Γαλλίας προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της πολύνεκρης επίθεσης εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο Παρίσι τουλάχιστον 35.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, κοντά στα κεντρικά γραφεία της Charlie Hebdo, σύμφωνα με την αστυνομία. Στη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μασσαλία (νοτιοανατολικά) και τη Λυών (κεντροανατολικά), οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις υπολογίζονται σε 7.000 και μεταξύ 10.000 και 15.000 αντιστοίχως.
Στην Τουλούζη (νοτιοδυτικά) περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα της επίθεσης στο Παρίσι.
Στο Βερολίνο περίπου 500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, συγκεντρώθηκαν απόψε μπροστά από τη γαλλική πρεσβεία. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν κεριά και πανό που έγραφαν «Είμαι και εγώ Σαρλί» ή παλιά πρωτοσέλιδα της Charlie Hebdo, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter