Hot News
Αστυνομία: Ο 89χρονος πιστολέρο και το σχέδιο δράσης που έχει «γεράσει»
Mirage F-1CG: Όταν τα γαλλικά μαχητικά κυριαρχούσαν στο Αιγαίο
Πολεμική Αεροπορία: Θρήνος για τον απόστρατο που έφυγε νωρίς…
Sikorsky: Νέα Κιτ Οπλισμού για το Ελικόπτερο BLACK HAWK
Lockheed Martin: Εντείνει την παραγωγή των PAC-3 MSE
defenceline
  • APXIKH
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
    • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
    • ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
    • ΘΗΤΕΙΑ
  • ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
    • ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
    • ΛΙΜΕΝΙΚΟ
  • ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
    • ΛΕΦΕΔ
    • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
    • Flight Sim
    • ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    • Airsoft
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
Font ResizerAa
DefencelineDefenceline
Search
  • APXIKH
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
    • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
    • ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    • ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
    • ΘΗΤΕΙΑ
  • ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
    • ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
    • ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
    • ΛΙΜΕΝΙΚΟ
  • ΣΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΔΙΕΘΝΗ
    • ΛΕΦΕΔ
    • ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
    • Flight Sim
    • ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
    • Airsoft
  • ΙΣΤΟΡΙΑ
Made by ThemeRuby using the Foxiz theme Powered by WordPress
Defenceline > ΕΙΔΗΣΕΙΣ > Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Χάγη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Χάγη

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Newsroom By Newsroom June 25, 2025 8 Min Read
Share
Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες, Τρίτη (24/6) υπήρχε η πιθανότητα συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών, κάτι που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Ειδικότερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στους Έλληνες δημοσιογράφους, ανέφερε, πως είχε μία σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος έθεσαν επί τάπητος τα θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο. Προσέθεσε προς το παρόν ότι δεν έχει προκύψει συγκεκριμένη ημερομηνία όσον αφορά στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Αθήνας με την Άγκυρα.

«Η χώρα μας δεν ετεροπροσδιορίζεται, ούτε μπορώ εγώ να σχολιάσω τη συνάντηση την οποία είχε ο πρόεδρος Ερντογάν εχθές μετά το δείπνο με τον πρόεδρο Τραμπ. Είχα την ευκαιρία να έχω μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο Ερντογάν, όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις συνόδους. Θέσαμε τα θέματα τα οποία έπρεπε να θέσουμε και είμαστε σε αναμονή εξεύρεσης μιας ημερομηνίας, η οποία θα βολεύει και τις δύο πλευρές για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, οπότε θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε και πολλά περισσότερα δημόσια», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Νομίζω ότι κάνουμε ένα λάθος σε αυτές τις πολύ σημαντικές συνόδους να ασχολούμαστε μόνο με ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε πως «αυτή τη στιγμή η ευρύτερη περιοχή μας αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες προκλήσεις. Εγώ είχα την ευκαιρία να τοποθετηθώ στα πλαίσια της παρέμβασής μου σε αυτά τα οποία συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

«Την ανάγκη να μπορέσουμε τάχιστα να επανέλθουμε σε ένα πλαίσιο διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά αυτό να συμβεί όχι διά της στρατιωτικής αλλά διά της διπλωματικής οδού. Είχα την ευκαιρία να θίξω ζητήματα τα οποία αφορούν τη Συρία και την αποτρόπαια αστική τρομοκρατική επίθεση, η οποία έγινε στη Δαμασκό πριν από κάποιες μέρες. Μίλησα για τη Λιβύη, για το γεγονός ότι οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή συνδέονται και με την εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Άρα, αυτά είναι ζητήματα τα οποία αφορούν συνολικά την παρουσία της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα έχει έναν πολύ διακριτό γεωπολιτικό αποτύπωμα ως μία χώρα παράγοντας σταθερότητας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Κρήτη: «Μετανάστης» ευλογεί με το σήμα των Γρίζων Λύκων

Μέσα στις πέντε πρώτες χώρες ως προς τις αμυντικές της δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ η Ελλάδα

Στην αρχή των δηλώσεών του ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «η Σύνοδος αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι αποφασίστηκε μια πολύ σημαντική αύξηση των συνολικών αμυντικών δαπανών όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έως το 2035 στο 5%. Είχα την ευκαιρία να τονίσω ότι η Ελλάδα ούτως ή άλλως σήμερα είναι μέσα στις πέντε πρώτες χώρες ως προς τις αμυντικές της δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Έχουμε ήδη ξεπεράσει το 3% και έχουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στην αμυντική μας βιομηχανία για τα επόμενα 12 χρόνια, το οποίο ενδεχομένως να αγγίξει και τα 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Οπότε η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο ΝΑΤΟ, συμμετέχει στη Συμμαχία, αλλά ταυτόχρονα θωρακίζει και τις ένοπλες δυνάμεις της, ως οφείλει να κάνει».

Ο στόχος αυτός, το 5% σπάει σε δύο κομμάτια

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στόχος για αύξηση των συνολικών αμυντικών δαπανών στο 5%, «σπάει σε δύο κομμάτια».

«Είναι 3,5% οι σκληρές αμυντικές δαπάνες και 1,5% δαπάνες οι οποίες μπορούν εν τη ευρεία έννοια να συσχετιστούν με την με την θωράκιση την αμυντική της χώρας. Παραδείγματος χάριν, δαπάνες πολιτικής προστασίας οι δαπάνες σε υποδομές οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές μετακινήσεις. Ο σκληρός στόχος ως προς τις αμυντικές δαπάνες είναι το 3,5 %. Η Ελλάδα θα πετύχει αυτό το στόχο μετά βεβαιότητας. Εξάλλου ένας στόχος σε ορίζοντα δεκαετίας», εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του μέσα στις εργασίες της Συνόδου, ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος.

Αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ανέδειξε τις απειλές για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, ενώ στάθηκε και στον νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Συμμαχία.

Τόνισε πως η Ελλάδα ξοδεύει περί το 3% του ΑΕΠ στην άμυνα, καθώς αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις ασφαλείας.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι όλοι συμφωνήσαμε στην αύξηση των αμυντικών μας δαπανών. Είμαι ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης η Ευρώπη να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της και να αναλάβει περισσότερη ευθύνη όσον αφορά τη συλλογική μας άμυνα», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σήμερα δαπανά περισσότερο από 3% του ΑΕΠ για την άμυνα και υπερβαίνουμε σταθερά το όριο του 2%, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πολύ δύσκολης περιόδου της οικονομικής κρίσης. Επομένως, χαιρετίζω τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Προσδοκώ ότι όλα τα κράτη μέλη θα αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί, διότι, στο τέλος της ημέρας, πρόκειται για μία Συμμαχία που βασίζεται στην εμπιστοσύνη και στη δίκαιη κατανομή των βαρών», προσέθεσε.

Στοιχεία – φωτιά για την υπόθεση κατασκοπείας στη Σούδα

Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στο 5% του ΑΕΠ για τις αμυντικές της δαπάνες και δεν μπορούν οι Ισπανοί απάντησε: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάνω από το 3%. Έχουμε σχέδιο να δαπανήσουμε περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια τα επόμενα 12 χρόνια, άρα θα φτάσουμε στο όριο του 3,5% συν 1,5% μέχρι το 2035. Αλλά το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν βασιζόμενες στις αμυντικές δεσμεύσεις άλλων χωρών. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να είναι δεσμευτικοί και για τα 32 μέλη της Συμμαχίας».

Επίσης ότι ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η χώρα μας αποτελούσε πάντα, ακόμα και στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, έναν σταθερό πυλώνα για το ΝΑΤΟ.

Χτυπώντας τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Σαντάμ και του Άσαντ

«Ως χώρα στα απώτερα όρια της Ανατολικής Μεσογείου, χαιρετίζουμε την εκεχειρία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν με τη διαμεσολάβηση του Προέδρου Trump. Ταυτόχρονα, όμως, θα ήθελα να εκφράσω την ακράδαντη πεποίθησή μου ότι μόνιμες λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσω της ενεργητικής διπλωματίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Χαιρετίζουμε την εκεχειρία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν με τη διαμεσολάβηση του Προέδρου Trump. Ταυτόχρονα όμως θα ήθελα να εκφράσω την ακράδαντη πεποίθησή μου ότι μόνιμες λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσω της ενεργητικής διπλωματίας. https://t.co/xLbi2IvaoU pic.twitter.com/UV0TCIFKh3

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) June 25, 2025

Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης «είναι σημαντικό να μην λησμονούμε τις άλλες πτυχές αυτής της περιφερειακής κρίσης. Είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και να εισρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας μόνιμης λύσης στο πρόβλημα της αστάθειας στην περιοχή».

Πηγή: ertnews.gr

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube

TAGGED:natoΕλλάδαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία
Share This Article
Facebook Twitter Copy Link Print
By Newsroom
Follow:
Nunc in turpis at purus vehicula lobortis at ut felis. Sed sit amet lacus lacus.
Previous Article operation opera Χτυπώντας τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Σαντάμ και του Άσαντ
Next Article Το αγόρι, με αγάπη προς το Στρατό και ειδικότερα στα άρματα μάχης, έζησε μέσω του οργανισμού Make-A-Wish Ελλάδος μια μοναδική εμπειρία. ΚΕΤΘ: Ένας 10χρονος μαχητής της ζωής, έγινε αρματιστής (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Leave a comment Leave a comment

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ειδήσεις από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Στις 3-3-2003 η μοίρα επανασυγκροτήθηκε στην 115 ΠΜ με αεροσκάφη F-16 Block 52 plus από όπου επιχειρεί μέχρι σήμερα.
Listen Now

Stay Updated

Οι σημαντικότερες ειδήσεις για την Άμυνα και την Ασφάλεια με τον σχολιασμό της δημοσιογραφικής ομάδας του Defenceline.gr

Subscribe
banner
Ματιά στην Ιστορία
Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελληνική και την Παγκόσμια Ιστορία
Περισσότερα

Κατηγορίες

  • ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
  • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
  • ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ
  • ΘΗΤΕΙΑ

You Might Also Like

BLACK HAWK

Sikorsky: Νέα Κιτ Οπλισμού για το Ελικόπτερο BLACK HAWK

ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
PAC-3 MSE

Lockheed Martin: Εντείνει την παραγωγή των PAC-3 MSE

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
THEON - RHEINMETAL

THEON – RHEINMETALL: Στρατηγική συμφωνία για το σύστημα PHYLAX

ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20-20 Tactical

20-20 Tactical: Εκπαίδευση CQB Night Ops (ΒΙΝΤΕΟ)

ΑΡΧΙΚΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defenceline logo footer

Copyright © 2024 Defenceline.gr                            All Rights Reserved | Powered by itcluster

Κατηγορίες

  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
  • ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
  • ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Θεματικές

  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΛΕΦΕΔ
  • ΒΙΒΛΙΑ
  • ΓΕΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
  • Flight Sim

Δημοφιλή

Flight Sim Pro: Ένα πιλοτήριο F-16 στο γραφείο σας (BINTEO)
Ευζωνικό ήθος
Η Τουρκική Προοπτική

Ειδήσεις από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Γιαννίκου 47, Ηράκλειο Κρήτης , 71201

email: info@defenceline.gr

Τηλέφωνο:: 2810280145

Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?