
Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η εξαγορά της χρεοκοπημένης γερμανικής εταιρείας Thielert Aircraft Engines GmbH από την κινεζική AVIC International εξαναγκάζει την Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΤΑΙ) να αναζητήσει εναλλακτικό προμηθευτή για τον κινητήρα του Μη-επανδρωμένου Εναέριου Οχήματος (UAV) Μέσου Υψόμετρου, Μακράς Διάρκειας πτήσης (MALE) Anka (Φοίνικας).
Η εξαγορά, όπως διαβάσαμε στην Ελληνική Άμυνα και Τεχνολογία, ανακοινώθηκε στις 22 Ιουλίου 2013 και η Thielert μετονομάσθηκε σε Technify Motors GmbH, μετατρεπόμενη σε θυγατρική της Continental Motors των ΗΠΑ, την οποία η AVIC International είχε εξαγοράσει το 2011. Με την εξαγορά της γερμανικής εταιρείας ο κινεζικός όμιλος προσφέρει πλέον τη σειρά αξιόπιστων, οικονομικών, ηλεκτρονικά ελεγχόμενων εμβολοφόρων κινητήρων Centurion που λειτουργούν με πετρέλαιο ντίζελ ή κηροζίνη (Jet-A). Η σειρά αυτή προστέθηκε στους κινητήρες αεροπορικής βενζίνης (Avgas) της Continental Motors. Η AVIC International απέκτησε αποκλειστικά τις πολιτικές δραστηριότητες γενικής αεροπορίας της Thielert, καθώς η άδεια για την εξαγορά των στρατιωτικών δραστηριοτήτων καθυστερούσε υπερβολικά από την κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως δήλωσε ο εκκαθαριστής της εταιρείας Μπρούνο Κούμπλερ στις 22 Ιουλίου.
Έτσι η Thielert τερμάτιζε τις στρατιωτικές της δραστηριότητες, των οποίων ο μεγαλύτερος πελάτης ήταν η αμερικανική General Atomics για τον κινητήρα Centurion 1.7 του MQ-1C Grey Eagle MALE UAV του Στρατού των ΗΠΑ. Το MQ-1 Predator της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ χρησιμοποιεί εμβολοφόρο κινητήρα βενζίνης (Avgas) Rotax 914. Στο επιχειρησιακό περιβάλλον του Στρατού των ΗΠΑ η βενζίνη είναι δυσεύρετη, σε αντίθεση με το ντίζελ και την κηροζίνη, τα οποία χρησιμοποιούνται σε πετρελαιοκινητήρες οχημάτων και αξονοστρόβιλους αρμάτων M1 Abrams ή ελικοπτέρων αντίστοιχα.
Το Anka χρησιμοποιεί κινητήρα Centurion 2.0, ο οποίος είναι βαθμονομημένος για απόδοση ισχύος 135hp (101kW), ακριβώς όπως και ο Centurion 1.7 του MQ-1C. Ωστόσο ο κινητήρας μεγαλύτερου κυβισμού είναι πιστοποιημένος από τις υπηρεσίες ασφάλειας πτήσεων EASA και FAA για 155hp (116kW). Ο Centurion 1.7 στηρίζεται στον κινητήρα ντίζελ ΟΜ668 κυβισμού 1.687cm³ του ΙΧ αυτοκινήτου Mercedes-Benz A-Class A170 CDI, ενώ ο Centurion 2.0 στον αντίστοιχο OM640 των 1.991cm³ του Α200CDI. Οι εξωτερικές διαστάσεις των Centurion 1.7 και 2.0 είναι σχεδόν ταυτόσημες και τα σύνολα εγκατάστασης είναι συμβατά, επιτρέποντας την εναλλαγή μεταξύ τους. Μάλιστα ο Στρατός των ΗΠΑ αντικαθιστά τους Centurion 1.7 όταν λήγει η διάρκεια ζωής τους με Centurion 2.0 στα Grey Eagle.
Το πρόβλημα του κινητήρα προέκυψε ενώ το τουρκικό Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) επρόκειτο να αναθέσει σύμβαση προμήθειας 10 αεροχημάτων Anka στην ΤΑΙ. Η εγχώρια ανάπτυξη κινητήρα από την Τουρκική Βιομηχανία Κινητήρων (ΤΕΙ) θα απαιτήσει χρόνο. Σημαντική καθυστέρηση θα συνεπαγόταν επίσης η επιλογή εναλλακτικού κινητήρα από το εξωτερικό, καθώς θα απαιτούνταν εξαρχής δοκιμές και πιστοποίηση. Η λύση ενδέχεται να δοθεί από τις ΗΠΑ, καθώς το DefenseNews ανέφερε πως η General Atomics απέκτησε το σύνολο δεδομένων του κινητήρα Centurion και σχεδιάζει να συνεχίσει την παραγωγή και υποστήριξη.