Αποστολή – φωτογραφίες : Γιώργος Ε. Λαμπράκης
Το Άουσβιτς είναι ο μόνιμος πόνος στη συνείδηση του κόσμου. Τα απομεινάρια του γερμανικού στρατοπέδου συγκέντρωσης και της εξόντωσης αναβιώνουν τις σκοτεινότερες στιγμές της ιστορίας του ανθρώπου. Σε αυτό το τόπο, την περίοδο 1940 – 1945, οι Ναζί σκότωσαν πάνω από ένα εκατομμύριο Εβραίους και δεκάδες χιλιάδες Πολωνούς, Ούγγρους, Έλληνες, Γάλλους, Ρομά, σοβιετικούς αιχμαλώτους και άλλους ανθρώπους.
Σαν σήμερα, στις 27 Ιανουαρίου 1945, τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το στρατόπεδο και τους ζωντανούς – νεκρούς που βρισκόταν μέσα σε αυτό. Τις επόμενες ημέρες, το κουβάρι της πιο αποτρόπαιας πράξης στην ιστορία της ανθρωπότητας (μαζί με τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι) άρχισε να ξετυλίγεται, με αποκαλύψεις που δεν μπορούσε να χωρέσει ο ανθρώπινος νους…
Το defenceline.gr βρέθηκε στο κρατικό μουσείο Άουσβιτς – Μπιρκενάου στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας και σας παρουσιάζει ένα φωτορεπορτάζ από τα στρατόπεδα του θανάτου, σε ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό στον τόπο μαρτυρίου και αφανισμού εκατομμυρίων ψυχών. Οι φωτογραφίες και τα στιγμιότυπα που καταγράψαμε, δεν μπορούν να συλλάβουν σε καμία περίπτωση το μέγεθος της τραγωδίας. Αποτυπώνουν όμως στιγμές και εικόνες από τον παραλογισμό και τον εφιάλτη εκείνων των χρόνων.
Αν επιλέξουμε μια στιγμή από την παρουσία μας εκεί, ως απάντηση στο ερώτημα “ποια ήταν η πιο συγκλονιστική εικόνα που είδατε;”, τότε χωρίς δισταγμό θα σας απαντήσουμε πως “η είσοδός μας στο δωμάτιο με τα παιδικά ρουχαλάκια, τα παιχνίδια και τα χιλιάδες μικρά παπουτσάκια, ήταν μια πραγματική δοκιμασία της ψυχής και των συναισθημάτων μας“…
Το μόνο που δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε είναι η μυρωδιά, αυτή η “μοναδική” και “ιδιαίτερη” οσμή του θανάτου που δεν λέει να φύγει από τα κτίρια, τα παραπήγματα, τα κρεματόρια και τις σανίδες που πάνω τους στοιβάζονταν χιλιάδες άνθρωποι περιμένοντας απλά τη σειρά τους. Οι εικόνες του ολέθρου, τα αποτυπώματα του θανάτου και τα αναπάντητα “Γιατί”, που έμειναν απλές ερωτήσεις ακόμα κι όταν αφήσαμε το Οσβιέτσιμ πίσω μας, είναι μια μοναδική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές μαζί με μια και μόνη ευχή: Ποτέ ξανά!
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς
Τα στρατόπεδα του Οσβιέτσιμ διατηρούνται σήμερα ως μουσεία και είναι ανοικτά για τους επισκέπτες.
Φράκτες, ηλεκτροφόρα σύρματα και σκοπιές με πάνοπλους άνδρες των SS καθιστούσαν κάθε σκέψη για απόδραση πρακτικά αδύνατη…
Η διαταγή να χτιστεί το στρατόπεδο δόθηκε το 1940 και πρώτος διοικητής του ήταν ο Ρούντολφ Ες.
Μια σιδηροτροχιά και τρεις πάσσαλοι, αποτελούσαν την ομαδική αγχόνη. Στις 19 Ιουλίου 1943 τα SS κρέμασαν εδώ 12 Πολωνούς κρατούμενους, γιατί ήρθαν σε επαφή με τους πολίτες της περιοχής του Οσβιέτσιμ και βοήθησαν στη δραπέτευση 3 κρατουμένων…
Φωτογραφία από την συγκέντρωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, λίγο πριν τη μεταφορά τους στα στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης. Συνολικά, 55 χιλιάδες άνθρωποι από την Ελλάδα, εξοντώθηκαν στα κρεματόρια του Οσβιέτσιμ…
Κουτιά που περιείχαν τον Κυκλώνα Β, το θανατηφόρο αέριο με το οποίο εξοντώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι.
Κουτί του Κυκλώνα Β, και οι κρύσταλλοι που απελευθέρωναν το θανατηφόρο αέριο… Τον Κυκλώνα Β, παρήγαγε η εταιρία Degesch.
Εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια των θυμάτων βρίσκονται σήμερα σε προθήκες και θυμίζουν την τραγωδία…
Βαλίτσες με τα ονόματα και τις διευθύνσεις των Εβραίων που έφταναν στα στρατόπεδα. Τις έγραφαν για να βρουν τα υπάρχοντά τους. Που να ήξεραν…
Παιδική κούκλα… Ο νους σταματά…
Παιδικά παπούτσια, από τα αθώα θύματα που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα της κολάσεως…
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μπιρκενάου
Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Άουσβιτς, βρίσκεται το δεύτερο στρατόπεδο, το Μπιρκενάου. Η επιφάνειά του ήταν 1750 στρέμματα και αποτελούνταν από πάνω από 300 παράγκες.
Η πύλη του στρατοπέδου, ήταν η πύλη της κολάσεως για τα θύματα, που ανυποψίαστα έμπαιναν με τα τρένα στο εσωτερικό του Μπιρκενάου….
Η πύλη του Μπιρκενάου, από το εσωτερικό πλέον μέρος του στρατοπέδου. Η αρχή, για το οδοιπορικό μας στα στρατόπεδα του Θανάτου. (Copyright: Νίκος Φαζός)
Στο στρατόπεδο μπορεί να επισκεφθεί κανείς τις παράγκες των κρατουμένων, οι οποίες διασώθηκαν στην αρχική τους κατάσταση.
Ηλεκτροφόρα σύρματα και εδώ… Στο βάθος, ήταν τα κρεματόρια, αμέσως μετά το τέλος της ράμπας όπου γίνονταν η διαλογή των κρατουμένων.
22 ξύλινες παράγκες σώζονται σήμερα στην αρχική τους μορφή. Αρχικά, ήταν στρατιωτικοί στάβλοι για άλογα.
Ξύλινη παράγκα που χρησιμοποιήθηκε ως ομαδική τουαλέτα για τους κρατουμένους.
Σε αυτά τα κτίρια, μετά από ελάχιστες αλλαγές τοποθετήθηκαν έως και 1000 κρατούμενοι…
Το εσωτερικό μιας παράγκας, με τα “κρεβάτια” όπου στοιβάζονταν οι κρατούμενοι. Το πρωί, όσοι εξακολουθούσαν να ζουν, διαπίστωναν πως άτομα που κοιμόταν δίπλα τους είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της νύχτας…
Καθισμένη εκεί όπου οι συγγενείς της βίωσαν την απόλυτη φρίκη, μια γυναίκα παρατηρεί τον χώρο. Άνθρωποι κάθε ηλικίας συρρέουν κατά εκατομμύρια κάθε χρόνο στο συγκρότημα των στρατοπέδων του Άουσβιτς και του Μπρικενάου, για να τιμήσουν τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας επισκέπτονται κάθε χρόνο στο συγκρότημα των στρατοπέδων του Άουσβιτς και του Μπρικενάου.
Στο τέλος της σιδηροδρομικής ράμπας σταματούσαν τα τρένα που μετέφεραν τους Εβραίους… Εκεί γινόταν η διαλογή των κρατουμένων…
Ένα από τα βαγόνια του θανάτου, όπως σώζεται σήμερα στο τέλος της σιδηροδρομικής ράμπας.
Φωτογραφίες που απεικονίζουν το ακριβές σημείο όπου περνούσαν τα θύματα, μετά τον διαχωρισμό τους…
Φωτογραφίες που απεικονίζουν το ακριβές σημείο όπου περνούσαν τα θύματα, μετά τον διαχωρισμό τους…
Το Μπιρκενάου, διαιρέθηκε σε χώρους και τομείς οι οποίοι αποτέλεσαν ξεχωριστά στρατόπεδα του ίδιου συγκροτήματος.
Κάρο με το οποίο μετέφεραν τα πτώματα προς τα κρεματόρια, όπως διασώζεται σήμερα…
Στις παράγκες από τούβλο, έμεναν οι κρατούμενες γυναίκες, οι οποίες κοιμόντουσαν σε τριώροφα κρεβάτια. Σε κάθε επίπεδο ξάπλωναν περίπου 8 άτομα.
Στο τέλος της ράμπας βρίσκονται τα ερείπια δύο κρεματορίων και των θαλάμων αερίων, τα οποία τα SS ανατίναξαν φεύγοντας για να καταστρέψουν τις αποδείξεις των ωμοτήτων τους.
Ένας από τους λάκκους, μέσα στους οποίους οι Γερμανοί έκαιγαν τα πτώματα, μετά την εξόντωσή τους στους θαλάμους αερίων.
Στα χαλάσματα φαίνονται οι χώροι των φούρνων και των κρεματορίων, αλλά και ο χώρος όπου οι κρατούμενοι γδύνονταν, πριν θανατωθούν.
Ανάμεσα στα ερείπια των κρεματορίων, βρίσκεται το Διεθνές Μνημείο για τα θύματα του ναζισμού στο Οσβιέτσιμ.
Ανάμεσα στα ερείπια των κρεματορίων, βρίσκεται το Διεθνές Μνημείο για τα θύματα του ναζισμού στο Οσβιέτσιμ.
Η ελληνική επιγραφή, στο Μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Ποτέ ξανά!
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter