Παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 11 προσώπων για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του δημοσίου έδωσε η εισαγγελέας διαφθοράς Ελένη Ράικου.
H παραγγελία ήρθε μετά την προκαταρκτική εξέταση για την σύμβαση εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ παράλληλα δόθηκε εντολή για διαβίβαση της δικογραφίας και στην βουλή, προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου.
Η ζημία που φέρεται ότι υπέστη το δημόσιο από την επίμαχη σύμβαση αγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και υπεγράφη το 2003 μεταξύ των Ελληνικών Ναυπηγίων- ως κυρίου αναδόχου, με υποκατασκευαστή την Thales Neder Land, και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Μεταξύ των εμπλεκόμενων είναι ο πρώην γενικός γραμματέας ειδικού σχεδιασμού και αμυντικών επενδύσεων Σπ. Τραυλός, ο οποίος υπέγραψε την σύμβαση, αλλά και μέλη της επιτροπής διαπραγματεύσεων. Η υπόθεση οδηγήθηκε σε παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης μετά την διαπίστωση ότι υπάρχουν όροι στην σύμβαση που ενεργούν μονομερώς υπέρ της υποκατασκευάστριας εταιρίας και σε βάρος του δημοσίου.
Στους όρους συμπεριλαμβάνονται το ποσοστό αναπροσαρμογής του τιμήματος και ο σχετικός μαθηματικός τύπος των αναπροσαρμογών, οι οποίοι τροποποιήθηκαν υπέρ των αναδόχων, καθώς και η ρήτρα μη υπέρβασης της ετήσιας αναπροσαρμογής τιμών, τόσο ως ποσοστό επί του πληθωρισμού, όσο και ως ποσοστό επί του αρχικού τιμήματος, η οποία δεν τέθηκε καθόλου στη σύμβαση ενώ αυτό ήταν υποχρεωτικό. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών αποφασίστηκε το 2001 επί Ακη Τσοχατζόπουλου όμως στη πορεία διαπιστώθηκε οι διαθέσιμες πιστώσεις δεν επαρκούσαν για έξι πλοία.
Γι’ αυτό το λόγο, η Διεύθυνση Εξοπλισμών είχε ταχθεί κατά του προγράμματος, αφού τα λιγοστά κονδύλια θα είχαν ως αποτέλεσμα περιορισμένες βελτιώσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα των πλοίων και όχι την αναβάθμιση της αντιαεροπορικής άμυνάς τους, όπως επιθυμούσε το Π.Ν. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του προγράμματος έφθανε μέχρι το 2010, έως τότε όμως τα πλοία θα είχαν φθάσει το 30ο έτος της ηλικίας τους…
Επιπλέον η ανάδοχη εταιρία δεν είχε να επιδείξει κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα με άλλες φρεγάτες στο παρελθόν, και εξ’αυτών των λόγων η τότε διεύθυνση Εξοπλισμών του Ναυτικού είχε κρίνει το πρόγραμμα ασύμφορο, υποστηρίζοντας ότι οι όποιες πιστώσεις υπάρξουν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά νέων φρεγατών.
Παρόλαυτά η τότε ηγεσία του Υπ.Εθνικής Αμυνας ενέμεινε στην υπογραφή της σύμβασης. Η δικογραφία έχει ήδη πάρει τον δρόμο για τον ανακριτή διαφθοράς που θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter