«Η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας μέσω της διασυνδεσιμότητας καθιστά την περιοχή μας πιο ασφαλή και ανθεκτική σε ένα περιβάλλον γενικότερης αστάθειας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Κόμπου και του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σαάρ.
Η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα, με φόντο την διακοπή των εργασιών και την αποχώρηση των δύο Ιταλικών ερευνητικών σκαφών από την Κρήτη.

Όπως υπογράμμισε ο Γ. Γεραπετρίτης, στηρίζουμε «την ενεργοποίηση της Μόνιμης Γραμματείας του Τριμερούς Σχήματος Συνεργασίας με έδρα τη Λευκωσία για τον καλύτερο συντονισμό μας».
Ακόμη, «προσβλέπουμε στη διεύρυνση του σχήματος με την επανενεργοποίηση του ”3+1” και τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ προσέθεσε πως το θέμα έθεσε ο ίδιος στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, από τον οποίο μάλιστα είχε «καταρχήν θετική ανταπόκριση».
«Προωθούμε την ενίσχυση της συνεργασίας και των κοινών μας δράσεων στον τομέα του εμπορίου, της οικονομίας, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας και της κυβερνοασφάλειας», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουμε στη μεταξύ μας ενεργειακή συνεργασία και διασυνδεσιμότητα, η οποία αναγνωρίζεται και ενθαρρύνεται από το Διεθνές Δίκαιο».
Οι εξελίξεις σε Συρία και Μέση Ανατολή
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έγινε εν μέσω των ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε κοινή συνέντευξη τύπου καταδίκασε τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν σε βάρος αθώων αμάχων, κατεξοχήν χριστιανών και αλαουιτών.
«Η σταθερότητα και η ευημερία της Συρίας είναι προς το συμφέρον της περιοχής, γι’ αυτό και χαιρετίσαμε τα βήματα προς την εθνική συμφιλίωση. Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη Συρία, η οποία, όπως είχα την ευκαιρία ο ίδιος να μεταφέρω στον προσωρινό πρόεδρο στη Δαμασκό, είναι κρίσιμο να είναι συμπεριληπτική, να διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και απαλλαγμένη από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή. Για τους λόγους αυτούς, από κοινού με την Κυπριακή Δημοκρατία, ζητήσαμε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς η άρση των κυρώσεων της Συρίας να γίνει με τρόπο σταδιακό, να είναι υπό προϋποθέσεις και σε κάθε περίπτωση αναστρέψιμη» τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το Κυπριακό»
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
Σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, εξάντλησε όλους τους διπλωματικούς διαύλους, έτσι ώστε το Κυπριακό να καταστεί μείζον θέμα στην Ατζέντα του ΓΓ ΟΗΕ. Στις 17 και 18 Μαρτίου, όπως τόνισε, θα βρισκόμαστε στη Γενεύη για τη διευρυμένη συνάντηση που καλεί ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
«Θα στηρίζουμε πάντα τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, επί τη βάσει μίας Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις η διαίρεση δεν μπορεί να είναι λύση, λύση είναι μόνο η σύνθεση».
Απόσπασμα από τις Δηλώσεις Τύπου των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδος-Ισραήλ με την ολοκλήρωση της 4ης Τριμερούς Συνάντησης στην Αθήνα.
— Cyprus MFA (@CyprusMFA) March 13, 2025
Για το πλήρες κείμενο 👉🏻 https://t.co/C5ubBZTMRR pic.twitter.com/EKnxTlpEW8
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube