Σαν σήμερα, στις 30 Δεκεμβρίου 1950, το Τάγμα του Εκστρατευτικού Σώματος Ελλάδας, ενταγμένο στο 7ο Αμερικανικό Σύνταγμα Ιππικού, αναλαμβάνει την πρώτη πολεμική αποστολή στην Κορέα, όπως διαβάζουμε στην επίσημη σελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Εγκαθίσταται αμυντικά στη ζωτική περιοχή Κούμκο-Ρι, κοντά στη Σεούλ, όπου διακρίνεται για την αριστοτεχνική οργάνωση της αμυντικής τοποθεσίας του.
Το ιστορικό
Την 25η Ιουνίου του 1950 η Νότιος Κορέα δέχτηκε επίθεση από τις δυνάμεις τις Βορείου Κορέας και αργότερα από τις δυνάμεις της Κίνας.
Η ενέργεια αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών με την αποστολή Διεθνούς δύναμης με σκοπό την αναχαίτιση της εχθρικής δράσεως με ένοπλη αντίδραση και την διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Νοτίου Κορέας.
Σύμφωνα με την από 29η Ιουνίου 1950 πρόσκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προς τα κράτη – μέλη, για παροχή στρατιωτικής βοήθειας ανταποκρίθηκαν και διέθεσαν μάχιμες μονάδες Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας η Αιθιοπία, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κολομβία, το Λουξεμβούργο, η Μεγάλη Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Αφρική, η Ολλανδία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και οι Φιλιππίνες, ενώ Υγειονομικές μονάδες διέθεσαν η Δανία, οι Ινδίες, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Οι ανωτέρω δυνάμεις τέθηκαν υπό Αμερικανική Διοίκηση.
Ελληνική συμμετοχή
Η Ελλάδα, σαν κράτος μέλος του ΟΗΕ ανταποκρίθηκε αμέσως και απέστειλε τον Νοέμβριο του 1950 το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος (ΕΚΣΕ).
Το αρχικό Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος, το οποίο απεστάλη στην Κορέα την περίοδο 8 Νοεμβρίου 1950 μέχρι και 22 Αυγούστου 1951, αποτελούνταν από τη Διοίκηση με το Επιτελείο της και το Τάγμα του ΕΚΣΕ, συνολικής δύναμης 851 ανδρών με 63 οχήματα.
Ακολούθως, από 23 Αυγούστου 1951 μέχρι Δεκέμβριο 1953, η Ελληνική δύναμη αυξήθηκε στους 1063 άνδρες, ενώ μετά την επίτευξη εκεχειρίας από Ιανουάριο 1954 μέχρι Μάιο 1955 στους 2163 άνδρες.
Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα τον Απρίλιο του 1955 μειώθηκε στους 850 άνδρες, ενώ από Ιούλιο 1955 μέχρι Δεκέμβριο 1955 στους 191 άνδρες. Τελικά από Ιανουάριο 1956 μέχρι Μάιο 1958 παρέμεινε στην Κορέα αντιπροσωπευτικό τμήμα αποτελούμενο από 1 Αξιωματικό και 9 Οπλίτες.
Αντίστοιχα, στις 13 Οκτωβρίου 1950, συγκροτήθηκε το 13ο Σμήνος Μεταφορών με 9 μεταγωγικά Α/Φ C-47D Dakota/Skytrain. Στις 11 Νοεμβρίου το 13ο Σ.Μ. απογειώθηκε για Κορέα ακολουθώντας το δρομολόγιο Ελευσίνα – Κύπρος – Σαουδική Αραβία – Πακιστάν – Ινδία – Ταϊλάνδη – Ινδοκίνα – Φιλιππίνες – Οκινάουα και προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Itazuki στο Kyushu της Ιαπωνίας την 1η Δεκεμβρίου. Αμέσως μετά την άφιξή του το σμήνος διατέθηκαν στην 21η Μοίρα της 374 Πτέρυγας Μεταφορών, λόγω της αναγκαίας άμεσης συμμετοχής του στις επιχειρήσεις.
Οι αποστολές που ανέλαβε το σμήνος ήταν: μεταφορές υλικών και εφοδίων σε προκεχωρημένες περιοχές του μετώπου, μεταφορές προσωπικού, τραυματιών, αιχμαλώτων και νεκρών, ρίψεις πυρομαχικών και εφοδίων σε προκεχωρημένα ή εγκλωβισθέντα τμήματα και μεταφορά ταχυδρομείου. Επιπλέον, εκτέλεσε αποστολές νυκτερινής αναγνώρισης βαθιά στο εχθρικό έδαφος, πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές του εχθρού για εκφώνηση ανακοινώσεων προπαγάνδας και νυκτερινής υποστήριξης μαχόμενων τμημάτων με φωτιστικά. Οι επιχειρήσεις γινόταν κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια ημέρας και νύκτας.
Περί τα τέλη Μαρτίου του 1955 διατάχθηκε η επάνοδος του σμήνους στην Ελλάδα και στις 8 Μαΐου αναχώρησε και μετά σειρά ενδιάμεσων σταθμών έφτασε στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 1955.
Στατιστικά, το σμήνος εκτέλεσε 2.916 πολεμικές αποστολές σε 13.777 ώρες πτήσης κατά τις οποίες μετέφερε 70.568 επιβάτες, 9.243 τραυματίες, 11.104.550 λίμπρες υλικών και πραγματοποίησε ρίψεις εφοδίων βάρους 17.000 λιμπρών.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απωλέσθηκαν 15 Αξιωματικοί και 168 Οπλίτες του Στρατού Ξηράς και 12 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ οι τραυματισθέντες ανήλθαν σε 33 Αξιωματικούς και 577 Οπλίτες. Επίσης απωλέσθηκαν 4 από τα 9 διατιθέμενα αεροσκάφη.
Το ΕΚΣΕ για την πολεμική του δράση κατά τη διάρκεια του Πολέμου τιμήθηκε με Εύφημο μνεία και Ευαρέσκεια από τους Προέδρους των ΗΠΑ και της Δημοκρατίας της Κορέας. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ απένειμε στην πολεμική Σημαία και στους άνδρες του ΕΚΣΕ έξι Πολεμικούς Σταυρούς (Distinguished Service), 32 Ασημένιους (Silver Stars), 110 Χάλκινους (Bronze Stars) και 19 Αεροπορικά Μετάλλια (Air Medals) σε άνδρες του 13ου Σμήνους Μεταφορών.
Η Νότια Κορέα σε ένδειξη της ευγνωμοσύνης της ανήγειρε στην περίφημη κοιλάδα των Ηρώων (τοποθεσία Γιουτζού Κιουν Τζι Ντο), κοντά στη Σεούλ, μεγαλοπρεπέστατο μνημείο πεσόντων για τους Έλληνες μαχητές, όπου σε πλάκα αναγράφεται: «Οι γενναίοι αυτοί στρατιώτες της Ελλάδος ενσάρκωσαν το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον. Τιμή και δόξα τοις πεσούσι πολεμισταίς».
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter