![Οι εθελοντές έφεδροι, ασκήθηκαν στον Αγώνα Πεζικού κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες και με μία πλειάδα αντικειμένων, ώστε οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν σε καταστάσεις που θα συναντήσουν στο πεδίο της μάχης, αν αυτό απαιτηθεί.](https://defenceline.gr/wp-content/uploads/2020/09/ecccccc1b95c6b4158d629f0bc134b76.jpg)
Με μια κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα οι εθελοντές έφεδροι της Κρήτης, από τα παραρτήματα Ηρακλείου και Χανίων της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) έστειλαν μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας.
Το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020, μέλη από τα παραρτήματα Ηρακλείου και Χανίων της ΛΕΦΕΔ, συναντήθηκαν στο Ρέθυμνο και πραγματοποίησαν κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα, δίνοντας το «σύνθημα» για την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου. Οι εθελοντές έφεδροι, ασκήθηκαν στον Αγώνα Πεζικού κάτω από ρεαλιστικές συνθήκες και με μία πλειάδα αντικειμένων, ώστε οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν σε καταστάσεις που θα συναντήσουν στο πεδίο της μάχης, αν αυτό απαιτηθεί. Η εκπαίδευση έγινε με την καθοδήγηση του μέλους της Μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ Χρήστου Γεωργούση, ο οποίος βρέθηκε στην Κρήτη γι αυτό το σκοπό.
Μάθημα στη χρήση όλμου από βετεράνο της ΕΛΔΥΚ!
Η εκπαίδευση των εθελοντών εφέδρων ξεκίνησε με τον βετεράνο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) Κωνσταντίνο Σφακιανάκη, ο οποίος ως Λοχίας του Λόχου Βαρέων Όπλων (ΛΒΟ) υπηρετούσε στο μαρτυρικό νησί στα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 όπου και συμμετείχε σε όλες τις φάσεις των επιχειρήσεων, με αποκορύφωμα την επική μάχη του Στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, στις 14-16 Αυγούστου και τον Αττίλα 2.
Ο Κ. Σφακιανάκης, μίλησε στους εφέδρους για την χρήση του όλμου, παρουσίασε τις δυνατότητές του όπλου στον κρίσιμο τομέα της υποστηρίξεως του Πεζικού τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό αγώνα.
Κατά την διάρκεια του μαθήματος αλλά και των σεναρίων που ακολούθησαν, έγινε χρήση δύο ομοιωμάτων όλμων τα οποία κατασκευάστηκαν από μέλη της ΛΕΦΕΔ Ηρακλείου για την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Στο πρόσωπό του Κωνσταντίνου Σφακιανάκη ενσαρκώνεται ο θεσμός του Πολίτη – Οπλίτη, καθώς συνεχίζει να υπηρετεί την Πατρίδα όλα αυτά τα χρόνια ως ενεργός Εθνοφύλακας και να αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Ήταν μεγάλη η τιμή που μας έκανε, να συμμετέχει ενεργά στην εκπαιδευτική δραστηριότητα, αλλά και σε όλα τα σενάρια και τα αντικείμενα που πραγματοποιήθηκαν!
Διμοιρία Πεζικού στον Αμυντικό και Επιθετικό Αγώνα
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα περιελάμβανε ενημέρωση των εθελοντών εφέδρων για την αποστολή και την οργάνωση του Πεζικού. Οι άνδρες της Διμοιρίας χωρίστηκαν σε τρεις Ομάδες συν μία Ομάδα Όλμων. Κατά την διάρκεια της μετάβασής της Διμοιρίας στον χώρο όπου θα πραγματοποιούνταν η κύρια δραστηριότητα, ο Προπομπός του σχηματισμού παρενοχλήθηκε από Προφυλακές Μάχης.
Στον χώρο της εκπαίδευσης, υποδείχθηκε στον Διμοιρίτη ο Τομέας Ευθύνης της Διμοιρίας. Άμεσα τάχθηκαν τα βαρέα όπλα για ασφάλεια της Διμοιρίας, ενώ ένα Περίπολο κινήθηκε σε δρομολόγιο έμπροσθεν, για έγκαιρη προειδοποίηση.
Ο Διμοιρίτης εξέδωσε Προειδοποιητική Διαταγή και ενημέρωσε τους Ομαδάρχες για τους Τομείς Ευθύνης των Ομάδων τους. Οι Ομαδάρχες με τη σειρά τους, έταξαν τους άνδρες τους οι οποίοι προετοίμασαν τις θέσεις αμύνης, τα βαρέα όπλα (όλμοι – Α/Τ) , κατέδειξαν τα δρομολόγια διαφυγής και καθόρισαν όλες τις λεπτομέρειες της αποστολής.
Στη συνέχεια οι Ομαδάρχες βγήκαν έμπροσθεν των αμυντικών θέσεων για παρατήρηση και τυχόν διορθώσεις. Ακολούθησε δοκιμές στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, ενώ όλοι οι άνδρες των Ομάδων συμπλήρωσαν το Σχέδιο Επισημάνσεως. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μία Ομάδα χρησιμοποιήθηκε ως εφεδρεία, για ενίσχυση του Πρόσθιου Ορίου Τοποθεσίας (ΠΟΤ) ανάλογα με τις ανάγκες.
Στο δεύτερο σενάριο, δύο Ομάδες είχαν το ρόλο της εφεδρείας. Αφού αποκρούστηκε η επίθεση από την αμυνόμενη Ομάδα, η εφεδρεία αντεπιτέθηκε προς ολοκληρωτική καταστροφή του εχθρού.
Στο τρίτο σενάριο, αμύνθηκε η μια Ομάδα και οι άλλες τρεις Ομάδες είχαν το ρόλο του επιτιθέμενου. Οι επιτιθέμενοι αιτήθηκαν πυρά υποστηρίξεως και εκτελέστηκαν οι βολές όλμων.
Οι επιτιθέμενοι κινήθηκαν με άλματα και μετά την κατάληψη των εχθρικών θέσεων οργανώθηκαν αμυντικά στις ήδη έτοιμες θέσεις, για απόκρουση τυχόν αντεπίθεσης.
Προσκύνημα στην ιστορική Μονή Αρκαδίου
Το ραντεβού των εθελοντών εφέδρων από το Ηράκλειο και τα Χανιά δόθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αρκαδίου. Έναν εμβληματικό και ιερό τόπο για την Κρήτη, τόπο ηρωισμού και θυσίας όπου τα αιματοβαμμένα χώματά του πότισαν το δέντρο της Λευτεριάς.
Από όποια θέση την έταξε ἡ ιστορική πορεία της, ἡ συμμετοχή της Μονής Αρκαδίου σε όλους τούς απελευθερωτικούς αγώνες τον τόπου ήταν ανάλογη με την πνευματική προσφορά της. Από την τρίτη δεκαετία του 19ου αιώνα άρχισε να εξελίσσεται σε αξιόλογη θρησκευτική και εθνική εστία, όπου και διαδραματίσθηκε το δραματικότερο επεισόδιο της μεγάλης Κρητικής Επανάστασης (1866-1869), το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, τη νύκτα της 8ης προς την 9η Νοεμβρίου 1866, ένα από εκείνα τα σπάνια γεγονότα, τα οποία λαμπρύνουν την ιστορία του Έθνους και παραμένουν ανεξίτηλα ορόσημα στη μνήμη όλων μας.
Ἡ Μονή ανέλαβε και μετά το Ολοκαύτωμά της και συνέχισε την πολλαπλή προσφορά της μέχρι την περίοδο της Κατοχής και της Εθνικής αντίστασης και έως τις μέρες μας. Ἡ ανακήρυξή της σε ευρωπαϊκό μνημείο Ελευθερίας και Πολιτισμού, καθώς και ἡ αναστήλωσή της, η διαφύλαξη των κειμηλίων και η λειτουργία της ως τόπου προσευχής και λατρείας, αποτελεί την καλύτερη δικαίωση στη μακρόχρονη ιστορική πορεία και τη συνεχή παρουσία της.
Δεν θα μπορούσε να βρεθεί λοιπόν καλύτερο σημείο, για την εκκίνηση της νέας εκπαιδευτικής περιόδου της ΛΕΦΕΔ στην Κρήτη!
Ευχαριστίες: Τα Παραρτήματα Ηρακλείου και Χανίων της Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΕΦΕΔ) ευχαριστούν θερμά τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Ηρακλείου και Ρεθύμνου, οι οποίες και είχαν ενημερωθεί για την πραγματοποίηση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας των εθελοντών εφέδρων. Επίσης, θερμές ευχαριστίες στους Πατέρες της Ιεράς Μονής Αρκαδίου για την φιλοξενία.
ΣΗΜ: Η ΛΕΦΕΔ κατά την διάρκεια των εκπαιδεύσεών της, χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ ομοιώματα «όπλων» και ηλεκτρικά τύπου Airsoft.