Γράφει ο Δημήτρης Σταθόπουλος
«Μια εικόνα χίλιες λέξεις» λένε οι κινέζοι.
Η αγάπη μου για την στρατιωτική ιστορία, τα γεγονότα του Β’ ΠΠ και τη σύγχρονη αεροναυτική-άμυνα με ώθησε στην δημιουργία του MILIPRINT. Με αφορμή τα χόμπυ μου (μοντελισμό, ζωγραφική) αποφάσισα το βήμα παραπάνω θέλωντας να τη μοιραστώ με όλους τους λάτρεις του χώρου μέσα από την εικαστική ματιά. Θέλωντας να αποδείξω – πρώτα στον εαυτό μου – πως οι έλληνες εικονογράφοι είναι το ίδιο ισάξιοι με τους καλλιτέχνες του εξωτερικού, ξεκίνησα να πειραματίζομαι με θέματα του Β΄ Π.Π.
Η αλήθεια είναι πως έπεσα στα «βαθιά» καθώς απευθύνθηκα για αρχή σε ανθρώπους που ασχολούνται με την αναβίωση και δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια και την ιστορική ορθότητα της απεικόνησης. Τα πρώτα θετικά σχόλια ήρθαν, δίνοντάς μου αισιοδοξία και ικανοποίηση με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να δέχομαι κριτική και βοήθεια από όλο το κόσμο μέσο του διαδικτύου με ώφελος το καλύτερο αποτέλεσμα της δουλειάς μου. Φωτογραφικό υλικό, συμβουλές και παρατηρήσεις που με βοηθούν για το καλύτερο εικαστικό αποτέλεσμα αλλά και για την σωστή ιστορική απεικόνιση στις όποιες αστοχίες υπάρχουν. Και αν έμαθα κάτι μέσα από το χόμπυ μου, είναι να αποδέχομαι τη κριτική καθώς βελτιώνει τη προσπαθειά μου.
Για να δώσω «ζωή» στις εικονογραφήσεις μου, χρειάζεται υπομονή, μελέτη, έρευνα και αρκετές ώρες δημιουργικής δουλειάς. Ξεκινάω, αναζητώντας το επόμενο θέμα μου. Το μυαλό μου «ψάχνεται» καθώς θέλω να είναι διαφορετικό και πρωτότυπο. Οσο πιο ξεχωριστό είναι, τόσο μεγαλύτερη η αποδοχή του κόσμου και ακόμα πιο μεγάλη η ηθική ικανοποίηση. Αφου αποφασίσω, παίρνω χαρτί, μολύβι και αρχίζω να σκιτσάρω με τον παραδοσιακό τρόπο ώστε να βρώ τη φόρμα της εικονογράφησής μου ενώ κρατώ σημειώσεις. Κάνω την ερευνά μου αναζητώντας φωτογραφίες καλής ανάλυσης που να ταιριάζουν στη προοπτική της σύνθεσής μου. Μπορεί να είναι 2, 4 ή και παραπάνω για να μπορέσω να δω τα τεχνικά χαρακτηριστικά στη φόρμα που θα αποδώσω.
Στη συνέχεια περνάω φωτό και σκίτσα στο Illoustrator (πρόγραμμα σχεδιασμού) και σχεδιάζω τις βασικές γραμμώσεις και λεπτομέρειες. Μπαίνουν τα βασικά χρώματα και οι βασικές σκιές σε φόρμες. Με τον τρόπο αυτό, έχω στην ουσία ένα clipart. Αφού με ικανοποιεί το αποτέλεσμα, μεταφέρω το σχέδιο στο Photoshop ωπου γίνεται η τελική επεξεργασία. Σκιάσεις, λάμψεις, φθορές και η εικονογράφηση… παίρνει ζωή. Χρονοβόρα διαδικασία. Ανάλογα το θέμα και οι αντίστοιχες ώρες δουλειάς που μπορεί να κρατήσει ημέρες με foul εργασία και τα βράδυα. Χρονοβόρα διαδικασία και ο σχεδιασμός των καθέτων των επετειακών όπως ο τίγρης του Α7, ο Ολυμπος στο 104αρι, οι κεραυνοί του ΖΕUS Demo Team. Eυτυχώς πολλοί φίλοι της σελίδας, μου αποστέλουν φωτογραφίες από προσωπικές τους συλλογές, βοηθώντας με αφάνταστα και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα.
Τα σχέδια δουλεύονται σε υψηλές αναλύσεις και μεγάλες διαστάσεις, όλα μεγαλύτερα του μέτρου. Χαρακτηριστικά, η σύνθεση του F4 Phantom με το επετειακό της 338 Μοίρας που μπορει να τυπωθει σε διάσταση άνω των 2 μέτρων.
Δεν χρησιμοποιώ κάποιο πρόγραμμα 3D όπως με ρωτάνε πολλοί. Οσο περίεργο και να ακουστεί, χρησιμοποώντας αυτά τα 2 προγράμματα είναι σαν να ζωγραφίζω παραδοσιακά. Το Illoustrator είναι το μολύβι και το Photoshop το πινέλο. Εξάλλου στις δουλειές μου χρησιμοποιώ μικτές τεχνικές. Πολλές φορές πινέλο και τέμπερα αλλά και φωτό-μοντάζ. Στο τζιπ των βρετανών αλεξιπτωτιστών έχω φωτογραφίσει τα σακίδια από προσωπική συλλογή.
Στο 104άρι Ολυμπος και στο F16 Demo με τα flares, κάποιες γραμμώσεις, φθορές και σκιάσεις είναι με τέμπερα που εν συνεχεία τις σκάναρα και τις ένθεσα στο σχέδιο. Ο τρόπος αυτός με βοηθά ώστε να «ξεκολάω» από το Mac μου και να ξεκουράζομαι κατά κάποιο τρόπο. Το ευρύ κοινό έχει την εντύπωση πως σχεδιάζοντας σε έναν Η/Υ γίνονται όλα μόνα τους. Απλά μπορείς να διορθώσεις εύκολα τα λάθη σου, απαντώ.
Στόχος μου είναι η πρωτοτυπία με μοναδικά σχέδια υψηλής αισθητικής, ιδιαίτερης θεματολογίας και η «μεταφορά τους» σε επιφάνειες ώστε να μένει «ζωντανό» κομμάτι της ιστορίας στα χέρια μας. Το F86E της «EΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ», το ΗΕΝΡΥ FARMAN «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» του Καμπέρου (σχέδια με εξαιρετική λεπτομέρεια) και το SPITFIRE «ΜΥΣΤΡΑΣ» είναι παραδείγματα αυτής της προσπάθειας ενώ συνάμα αισθάνομαι πως τιμώ την ιστορία μας.
Η δουλειά μου δεν διαφέρει από αλλων εικονογράφων του χώρου. Αισθάνομαι όμως ικανοποίηση καθώς πιστέυω πως είναι αξιοπρεπής και έχω πρωτοτυπήσει σε κάποια θεματολογία όπως τα τζίπ των αλεξιπτωτιστών, το 104άρι «ΟΛΥΜΠΟΣ», τα F16 zeus, το σκάφος ανορθοδόξου πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και τις φρεγάτες.
Στη σελίδα μου https://www.facebook.com/miliprint μπορείτε να δείτε περισσότερα δείγματα, να προτείνετε θέματα προς εικονογράφηση και να πείτε τη γνώμη σας. Η κριτική σας βοηθάει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ για την υποστήριξή σας.
Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και ακολουθείστε μας στο Twitter