Αποστολή για το defenceline.gr: Σταμάτης Πίττας, Δημήτρης Σταθόπουλος – Φωτογραφίες: Νίκος Φαζός, Στ. Πίττας
Στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, όπου εξακολουθούν να επιχειρούν τα F-4Ε Phantom AUP της 338 Μοίρας, πραγματοποιήθηκε για μια ακόμα φορά το μεγάλο ραντεβού Phantom Convention (PhanCon), το οποίο οργανώνεται από την F4 Phantom II Society.

Μέλη της διεθνούς κοινότητας βετεράνων πιλότων, τεχνικών και φίλων του θρυλικού F-4, επισκέφθηκαν για μια ακόμα χρονιά την Ελλάδα για να δουν από κοντά τα αεροσκάφη και βίωσαν μια μοναδική εμπειρία, χάρη στην άψογη φιλοξενία των ανθρώπων της ΠΑ.


Ο Coert Van Breda, Αντιπρόσωπος Ευρώπης της F4 Phantom II Society, μίλησε αποκλειστικά στο defenceline.gr για την επίσκεψη, τη διαχρονική αξία του Phantom, και τη συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Defenceline.gr: Τι σημαίνει για εσάς και τα μέλη του Phantom Convention η επίσκεψη στην Ανδραβίδα και η επαφή με τα F-4 Phantom;
Coert Van Breda: «Η δυνατότητα να επισκεφτούμε την Ανδραβίδα και να δούμε επιχειρησιακά F-4 είναι, φυσικά, ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα για πολλούς από εμάς. Καθώς ο αριθμός των F-4 που παραμένουν σε ενεργό υπηρεσία παγκοσμίως μειώνεται συνεχώς, η ευκαιρία να τα προσεγγίσουμε από κοντά — να τα δούμε, να τα ακούσουμε, να τα αγγίξουμε — είναι κάτι σπάνιο και εξαιρετικά πολύτιμο».

Defenceline.gr: Πώς αξιολογείτε τη συνεισφορά του F-4 Phantom στην ιστορία της παγκόσμιας αεροπορίας και ποια στοιχεία το καθιστούν – κατά τη γνώμη σας – διαχρονικό και μοναδικό;
Coert Van Breda: «Το F-4 είναι ο «παππούς» των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών. Σχεδιάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’50, και όμως εξακολουθεί να βρίσκεται σε επιχειρησιακή χρήση σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ιράν. Σχεδόν 67 χρόνια μετά την πρώτη του πτήση, το F-4 είναι ακόμα εδώ, ανταγωνιζόμενο τις σύγχρονες αεροπορικές δυνάμεις.
Το F-4 τα έχει δει όλα: κρίση των πυραύλων της Κούβας, Πόλεμος του Βιετνάμ, αποστολές αναγνώρισης και πολλαπλών ρόλων. Ήταν το πρώτο πραγματικά πολυλειτουργικό μαχητικό και αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της USAF, του USN και του USMC. Στον Ψυχρό Πόλεμο εξόπλιζε τις πρώτες γραμμές του ΝΑΤΟ. Και όμως, ακόμη και όταν αεροσκάφη που το διαδέχθηκαν έχουν πλέον αποσυρθεί, το Phantom επιμένει».

Defenceline.gr: Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι του Phantom Convention και πώς ενισχύει η παρουσία σας στην Ελλάδα το διεθνές ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αεροσκάφος;
Coert Van Breda: «Το PhanCon είναι μια συνάντηση πρώην χειριστών, τεχνικών και φίλων του Phantom. Είναι ένας ζωντανός φόρος τιμής σε αυτό το εμβληματικό αεροσκάφος. Ο στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος, να αναβιώσουμε αναμνήσεις και να δημιουργήσουμε νέες.
Η παρουσία μας στην Ελλάδα δίνει διεθνή βαρύτητα στο Phantom, καθώς η χώρα διατηρεί ένα από τα τελευταία του τύπου σε πλήρη επιχειρησιακή δράση».

Defenceline.gr: Έχετε έρθει σε επαφή με Έλληνες πιλότους ή τεχνικούς του F-4. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη φιλοξενία και τη συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία;
Coert Van Breda: «Ναι, και μάλιστα πολλές φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η Ανδραβίδα δεν είναι μόνο τα Phantom, είναι και οι άνθρωποι. Η φιλοξενία που δεχόμαστε είναι πραγματικά συγκινητική. Από την πρώτη μας επίσκεψη το 2022 μέχρι σήμερα, η συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία εξελίχθηκε σε μια ουσιαστική σχέση σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης.
Η ΠΑ αντιλήφθηκε ότι δεν είμαστε απλώς μια παρέα επισκεπτών. Ερχόμαστε οργανωμένοι, με ξεκάθαρο σκοπό και πειθαρχία. Γνωρίζουμε τα όρια, τηρούμε απόλυτα την ασφάλεια και σεβόμαστε το έργο όσων υπηρετούν. Ελπίζω να επιστρέψουμε και του χρόνου».

Defenceline.gr: Ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες που ίσως δεν γνώριζαν πόσο «ζωντανό» παραμένει το Phantom ακόμα και σήμερα;
Coert Van Breda: «Το F-4 Phantom δεν είναι απλώς ένα παλιό αεροπλάνο. Είναι ένα σύμβολο, μηχανικό και ανθρώπινο μαζί. Όσο πετά, δεν είναι μόνο μνήμη. Είναι παράδοση που αναπνέει».

Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook – ακολουθείστε μας στο X στο linkedin και στο Youtube