Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 11:42

Επιβράβευση των Τούρκων χειριστών που κατέρριψαν το συριακό ελικόπτερο

Στην κατάρριψη του ελικοπτέρου ενεπλάκη ζεύγος αεροσκαφών F-16C της 181 Moίρας που εκτελούσε εναέρια περιπολία μάχης (CAP) στην περιοχή. Στην κατάρριψη του ελικοπτέρου ενεπλάκη ζεύγος αεροσκαφών F-16C της 181 Moίρας που εκτελούσε εναέρια περιπολία μάχης (CAP) στην περιοχή.

Η ηγεσία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας απένειμε ηθικές αμοιβές στα πληρώματα των αεροσκαφών F-16 που κατέρριψαν το μεταφορικό ελικόπτερο Mi-17 του Συριακού Στρατού στις 22 Σεπτεμβρίου. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Αρχηγός της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Akın Öztürk επιβράβευσε το προσωπικό που εφήρμοσε τους κανόνες εμπλοκής σχετικά με το Συριακό ελικόπτερο, το οποίο αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον ενάεριο χώρο παρά τις προειδοποιήσεις... 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάρριψη του ελικοπτέρου ενεπλάκη ζεύγος αεροσκαφών F-16C της 181 Moίρας που εκτελούσε εναέρια περιπολία μάχης (CAP) στην περιοχή. Τα δύο αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Erhaç/Μαλάτειας, έδρα της 7ης Κύριας Βάσης Αεριωθούμενων (AJÜ), όπου είχαν μετασταθμεύσει. Με βάση τουρκικές πηγές, ένα αεροσκάφος F-16C εκτόξευσε βλήμα αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9 Sidewinder εναντίον του ελικοπτέρου Μi-17 που ίπτατο σε υψόμετρο 4.300 μέτρων.

Το μοναδικό μέλος του πληρώματος που πρόλαβε να εγκαταλείψει το φλεγόμενο ελικόπτερο κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου, φονεύθηκε από πυρά ισλαμιστών ανταρτών.

ΠΗΓΗ